Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kulturimperialist - på 1600-talet

En av sommarens mer besynnerliga utställningar är Albert Eckhouts målningar från mitten av 1600-talet. Besynnerlig så till vida att man nästan kan få för sig att de är gjorda i dag. Av en ironisk postkolonial konstnär.

Kulturhuset visar omkring 20 målningar av den nästan okände holländaren. Motiven härrör från ett nyvunnet kolonialiserat land - Brasilien. Vilda infödingar inramas i barockkompositioner, nya frukter formas till tidstypiska vanitasstilleben. Det europeiska 1600-talet går igen.

    Samtidigt finns en egendomlig känsla av kitsch närvarande. Jag tänker på Canaletto och hans målningar av Venedig. När den första (överklass)turismen tog fart på 1700-talet skulle varje ädel man på bildningsresa köpa en målning av honom. Alla hade samma motiv - Venedigs pittoreska kanaler eller lagun. Dyra turistsouvenirer som sedermera blev konsthistoria.

Är Eckhout av samma skrot och korn? Man vet väldigt lite om honom. Och hans efterlämnade verk är väldigt få.

Jag misstänker att Eckhouts målningar var ett slags bekräftelser för den inhemska marknaden i Holland. Ett bevis på att vi tämjt vildingarna. En souvenir för handelsmännen. Det finns ingenting i verken som tyder på någon som helst förståelse för den nya kulturen. Det handlar om en habil konstnär som projicerar den gamla världens anspråk på den nya. Kulturimperialism, helt enkelt.

 

    Och vid närmare eftertanke - det finns ingen ironi i verken. I stället är de så övertydliga att de blir parodiska. Eller som Kulturhuset kallar det

- exotiska.

Men är exotism förlåtande? Nej. Jag uppskattar verken som ett dekadent, tidstypiskt dokument från en svunnen tid. Det hade varit superintressant om Kulturhuset kontrasterat utställningen mot dagens Syd- och Centralamerika. Gjort en våghalsad postkolonial inramning som skulle kunna sätta Eckhouts målningar i ett samtida perspektiv.

Nu försöker man efterlikna Nationalmuseet i stället. Och fortfarande vet jag inte vad Albert Eckhout egentligen ville säga med sina verk.

John Peter Nilsson

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet