Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ambition drunknar
i damm

    Riksidrottsförbundet (RF), topporganisation för Sveriges största folkrörelse, har fyllt 100 år. I samband med jubileet kommer en maffig bok, 480

sidor tjock och

dryga tre kilo tung, där ett antal forskare med nestorn Jan Lindroth i spetsen skrivit den svenska idrottens historia. Det är förhistorien, idrottens förhållande till stat, kommuner, skolan och medierna, idrotten och kvinnorna. Och det är bara början.

 

    Det är en ambitiös bok, smockfull med information. Så varför drabbas jag av allt tätare gäspningsreflexer under läsningen? Den totala fokuseringen på akademisk forskning har här blivit fatal för läsbarhet-en och läsglädjen. Idrotten är inte bara de stora linjerna. För den stora allmänheten är den lika med hjältarna, de lokala drabbningarna, det blodfulla och pulserande idrottslivet, allt detta RF basar över bortom idéer, programförklaringar och politiska överväganden.

 

    Ett idrottssekel är en bok som i efterhand ropar på en idérik redaktör som brutit upp den trögt framlunkande akademiska föreläsarprosan med diverse lättsamt skrivna höjdpunkter, personporträtt, kuriositeter. Förebilder saknas inte, som Djurgårdens IF:s jubileumsbok, eller gamla praktverk som Allsvenskan genom tiderna. Detta var möjligen en ekonomisk fråga, men framför allt en fråga om estetik och tillvändhet till läsarna.

Som det nu blivit tenderar den levande idrotten att drunkna i arkivaliernas damm. Men läs den gärna ändå, den som orkar igenom får säkert kunskaper motsvarande 60 poäng i idrottshistoria.

Gunder Andersson

Idrottshistoria

Jan Lindroth och

Johan R Norberg

ETT IDROTTSSEKEL.

Riksidrottsförbundet

1903-2003

Informationsförlaget

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet