Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Kvinnor som varor i den nya ekonomin

    Siri ser yngre ut än sina 15 år. Många män köper henne just därför. Hon måste sälja sig till tre hundra män i månaden, för att täcka hyran till bordellägaren. I antologin Global Woman beskriver Kevin Bales den thailändska trafficking- och prostitutionsvardagen; han visar en värld där det är mer lönsamt att byta ut flickorna än att ta hand om dem. Och där sexturismen till Thailand ökar de thailändska männens inkoms-ter - så också de har råd att gå till bordeller.

 

    Den dominerande berättelsen om globaliseringen handlar om det globala kapitalets högre kretslopp, inte de lägre, skriver Saskia Sassen. I Global Woman finns berättelserna om den kvinnliga baksidan av globaliseringen - en vardag där kvinnor från byar i Sri Lanka lämnar sina familjer för att arbeta i Mellan-

östern. Männen stannar hemma, och överlever tack vare de pengar som hustrun skickar hem. Visst kan kvinnliga gästarbetare få större makt över sina liv, klara barnens skolgång och slippa vara beroende av en man för försörjningen. Så bryts gamla köns-mönster.

Men i väst upprätthålls andra - och nya skapas. När allt fler västerländska kvinnor började lönearbeta blev hushållsarbetet ett problem - även för männen. "Någon annan" måste alltså göra jobbet; fattiga kvinnor förväntas ta hand om barn, hem och män i väst. Rika kvinnor slår sig fria på bekostnad av kvinnor som inte kan välja att betala sig bort från jobbiga förhandlingar om ansvar, skitig tvätt och försummade barn. Och ingen talar längre om "hushållsarbetets politik", skriver Barbara Ehrenreich.

 

    Global Woman innehåller egentligen inte så mycket nytt. Ändå är den helt nödvändig; den fogar samman kvinnornas berättelser och det som alltför ofta betraktas som enbart individuella val får strukturella förklaringar.

Och jag följer de fattiga kvinnornas resvägar längs pilarna i kartbilagan: från Filippinerna till Saudiarabien, från Marocko till Spanien, från Mexiko till USA. Överallt dit det finns någon som vill betala.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet