Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Just nu är det många som ringer!

    Hur kul är det att hamna som nummer 13 i telefonkön? Tänk all tid som förspills. Det är därför som televäxlarnas pausmusik har uppfunnits, för att utsläta själva stölden av tid. Pausmusik är specialdesignad musik för den uttråkade nutidsmänniskan.

Förra året fick Musikhögskolan i Piteå i uppdrag av callcenterföretaget Excellent att förnya och kanske göra pausmusiken till en konstform. Nu finns resultatet utgivet på cd. Och Hans Hjortek, kursansvarig för arrangering och komposition är stolt: "Vi har tillfört en konstnärlig dimension till pausmusiken och våra studenter tar med sig en unik erfarenhet ut på arbetsmarknaden".

 

    Men tydligen är det svårt att gå utanför genren. Vad studenterna presterar låter oftast som vanlig klichémusik som brukar förekomma i företagspresentationer och mässmontrar. Med två avgörande undantag: Nina Vahlbergs persiska flöjtstycke El Camino och Erik Enströms text-ljud-komposition Just nu är det många som ringer med influenser från Åke Hodells General bussig och I-gevär.

Bells Of Time av Eric Lundgren är visserligen den skickligaste kompositionen (låter bra även i telefonluren!) men låter mera som ett soundtrack till någon ny rulle av Stefan Jarl med natur och politik.

 

    Kanske har uppdraget varit otydligt, idémusikaliskt. Även rent tekniskt. För när jag stoppar in musiken i en bit-cracker för att avlyssna den i sin rätta miljö med usel bandbredd låter det riktigt illa. Musiken borde alltså ha mixats i en telefonlur.

Vad gör man när man väntar på sin tur i telefonins väntrum? Vad förväntar man sig? Vill man lyssna till musik? Är man mottaglig?

Antagligen finns det bara en sak att göra från kompositörens sida: bryta mönstret. Det vore kanske inte så dumt att skriva tyst musik som leder ingenstans. Musik som bromsar in den normala hastigheten och utsätter oss för några minuters sensorisk deprivation.

 

    När telefonen inte ringer och tv:n är avstängd och datorn gått ner i vila och tidningen är utom räckhåll, då är man ensam med sig själv. Nervcellerna fortsätter att spraka. Som radiosignaler långt borta letar sig tankarna fram genom det atmosfäriska bruset.

Jag menar pausmusik lika lätt som moln, som bara ligger och drar sig, strövar omkring utan mål, musik som slår hål på ledan, tristessen, liknöjdheten, uttråkningen, monotonin.

Mikael Strömberg

Musik

PAUSMUSIK

Vol 1 2003 (cd)

Excellent e-service

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet