Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Missa inte snillet

Teckning: STIG CLAESSON

    Tre novellsamlingar har Torgny Lindgren hittills givit ut, Merabs skönhet (1983), Legender (1986) och I brokiga blads vatten (1999). Nu ger Norstedts ut dem igen i en volym, och inte mycket kan vara så angenämt som att läsa om dem.

Två tidigare noveller har tillkommit, Huset och Uppfinningarnas moder. Den som vill veta vilka noveller som är nya och till vilka samlingar de övriga hör måste dock ha tillgång till originalen och bläddra en bra stund. Dessa uppgifter hemlighålls nämligen, och en rad av historierna har fått nya titlar. Visserligen är volymen uppdelad i tre avdelningar, men ordningen följer endast delvis de gamla samlingarna. Tillkomståren finns dock angivna, och de två nya novellerna avslöjas av att vara de enda som tillkom 1978.

 

    Detta är inte bara lite irriterande för den ordningsamme. När jag läser om alla novellerna, ser jag också vilka stora skillnader det finns mellan de olika samlingarna trots Lindgrens omisskännliga stil. Framför allt de två första bildar slutna enheter. Merabs skönhet med sitt suveränt nyttjade dialektala språk och sina lekfullt turnerade djupdimensioner är det absoluta mästerverket överhuvudtaget i Torgny Lindgrens författarskap och en av höjdpunkterna i svensk prosa under andra hälften av förra seklet. Dit når inte de senare novellerna, även om det är lätt att älska dem med.

 

    Och de nytillkomna historierna? Ja, missa inte den om snillet i det avsides Svaipaliden, som själv uppfann både ångmaskin, elektricitet, automatisk grismatsblandare, en egen kvinna samt en evighetsmaskin, där han själv fastnade.

Lennart Bromander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet