Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Osaliga andar

    En planerad utställning om Rote Armee Fraktion (RAF) –Baader-Meinhof-gruppen – har lett till en häftig debatt i Tyskland.

Inte kan man ställa ut terrorister i ett seriöst sammanhang (på Kunst-Werke i Berlin) för allmänna medel, tycker många. Andra varnar för att en utställning om ”Mythos RAF” bidrar till en positiv mytologisering av terrorgruppen.

Förespråkarna å andra sidan anser att det vore fel att tabuisera RAF; det är en del av Förbundsrepublikens historia. Dessutom har RAF redan införlivats av popkulturen.

 

    Det är en förvrängning, menar historikern Wolfgang Kraushaar från ”Hamburger Institut für Sozialforschung” som fått i uppdrag att koncipiera utställningen till hösten 2004 – med intentionen att avmystifiera RAF.

Det sista argumentet väger tungt. Ty drygt 25 år efter sin död har RAF:s ledarfigurer Andreas Baader, Ulrike Meinhof och Gudrun Ensslin kultstatus. ”Tiden har kommit för RAF som popstars”, konstaterade kändistidningen Max härförleden. Och att fiktionen fått övertaget över fakta visas i ett växande antal filmer, dramer, konstverk och musik om RAF, till exempel i den unge författaren Leander Scholz kitschiga roman Rosenfesten om Baader och Ensslin. Nyligen anmälde också modevärlden sitt intresse och gick ut med en omfattande upplaga T-shirts med texten ”Prada-Meinhof”.

 

    I fångvaktaren Bubecks minnen förmedlas en bild av Baader-Meinhof-Ensslin som lika fåfänga som fanatiska. Man vet i dag att Baaader låtit en professionell grafiker ta hand om utformningen av gruppens nya logo.

Medan RAF nu gör karriär som osaliga andar på fåfängans marknad behövs utställningen som reell motbild.

 

Lisbeth Lindeborg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet