Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

De döda med de levande

    "Vin dricker vi/ för att hålla de döda/ inom sällskapet", heter det i en typisk kortdikt i Cletus Nelson Nwadikes nya diktsamling En sida av regnet som faller.

På samma sätt förhåller det sig med hans poesi: han skriver för att hålla de döda levande. Här finns en stark och ofta sorgsen saknad, av två olika slag. Dels längtan efter kärleken i nuet, den tyvärr ofta abstrakt uttryckta längtan efter en generaliserad Kvinna. Dels den mer konkreta saknaden efter de mördade och förlorade som lämnats i Afrika.

    Vi rör oss i en värld av stora slitna ord: dröm, stjärnor, regn, döden, skugga. Tack och lov tar Nwadike ibland ner sin högtflygande dikt med humor: "Varje gång hon kysser mig/ får jag ett varmt löv i min mun/ Jag borde inte ha kysst henne/ på halsen".

Detta är Nwdikes tredje bok. Han har rensat ut den värsta naiva romantiken från debuten En kort svart dikt (1998). Han kunde ha rensat mer. Ibland slår enkelheten över i en barnslighet som varken är befogad eller uppfriskande. Det spräcker en i grunden tung berättelse om den saknad som förenar regnets sidor: historien med nuet, de döda med de levande, ord och värld.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet