Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Sprängladdat drama

    Det skulle kunna ha varit en litterär bomb, Alfred Nobels drama Nemesis, som han med nöd och näppe hann färdigställa före sin död 1896. Legenden om

Beatrice Cenci, utnyttjad av sin despotiske far till den grad att hon mördar honom, hade tidigare dramatiserats av Shelley (The Cenci), en text som också lämnat enstaka spår i Nemesis.

    Vilgot Sjöman argumenterar i sin Vem älskar Alfred Nobel? (2001) för att initiativet till att förstöra de hundra exemplar som trycktes togs av Nathan Söderblom, vars fru läste korrekturet åt Alfred Nobel. Nobel använder historien om incest och fadersmord till att kritisera inte bara katolicismen, utan religionen i allmänhet, något som Söderblom hade svårt att fördra.

 

    Sjöman vill vidare se hur Nobels pjäs skulle kunna anföras vid tolkningen av kriterierna för det litterära Nobelpriset. Verk skall belönas som är skrivna i "idealisk rigtning" står det i testamentet. Enligt Sjöman var Nobels syfte betydligt mer radikalt, "idealisk" har lästs som "idealistisk", och därmed givits en mer allmänhumanistisk betydelse än vad Alfred Nobel avsåg.

Nemesis är knappast ett spelbart drama, men äger tveklöst sitt intresse i bilden av Alfred Nobel. Att pjäsen nu, efter dryga seklet, givits ut på svenska och esperanto lär knappast påverka litteraturprisets utseende. Den tändhatten överskred gissningsvis sitt bäst före-datum någon gång kring andra världskriget.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet