Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En rapport från tingens umgänge

    Vi kommer ut på en vind med gamla ting och minnen. Ingenting får förfaras, allt är sparat.

 

"I renhornet hänger

en hästsko och en koskälla.

Det sägs att pinglan är smidd

av en smed från Toledo, sagornas

stad."

 

    De där raderna har en omisskännlig signatur nere i högra hörnet - Lars Lundkvist. Bara han uttrycker sig så bland svenska poeter. Bara han älskar så hett tingen och deras namn. Bara han drar samman dem i såna magiska konstellationer.

Tingen och naturen är givna självklarheter, men de är också tecken, "oavvisliga, oomkullrunkeliga". De stora sambanden kan vara lätta att gripa om. Till att förstå planetbanorna och krigen kan det räcka med folkskola. De små sammanhangen är däremot svårare, till exempel det mellan en cirkelsåg och en citron. Det är där i den lilla världen som poesin uppstår och gör sig oundgänglig. Den världen behärskar Lars Lundkvist till

fullo. Han finner den överallt, och om han inte finner den så uppfinner han den.

 

    Varje dikt är en rapport från tingens förunderliga umgänge med varandra och med människorna. Det är viktigare att ställa gåtorna än att tyda dem. Det är viktigare att förundras än att förstå. "Fort springer råttorna bakom ortodoxa kyrkan på Cavendish Place."

Magi är ett ord som ofta används lite slarvigt. För Lars Lundkvist har det konkreta om än komplexa innebörder, och han har lärt sig den magiska praktiken från den samiska kulturen som han införlivade med sitt poetiska universum i de första samlingarna på 50-talet. Sedan har hans värld blivit mera vardaglig och igenkännlig för var och en men för den skull inte mindre magiskt laddad.

 

    I dag utkommer Utvind, hans artonde diktsamling. Den förändrar inte bilden av honom som författare. Han slår inte in på nya vägar nu vid sjuttiofem års ålder. Hans sorg över tillståndet i världen har inte funnit anledning att lämna honom - inte oss andra heller.

Behovet av tröst och förundran står kvar oförändrat. Och se där: fåglarna pickar på fönsterrutan en morgon och frågar om det finns symaskinsolja till salu! Hos Lars Lundkvist finns det alltid symaskinsolja och spissvärta och blå färg till hemliga trädgårdsgrindar.

Den som en gång haft en blåmes sittande på skrivmaskinen står aldrig rådlös i världen.

Intet nytt alltså. Men samma gamla vanliga underverk. Det känns tryggt i betryckets tid.

Magnus Ringgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet