Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Bot för romantiker

    För den som hyser romantiska illusioner om den naturnära barndomen är Maria Tapaninens debutsamling Vid Lärkvatten en god bot.

Platsen är ett skogsområde och en sjö någonstans i mörkaste Finland. Där lever sju systrar, till en början närmast symbiotiskt.

Inledningsvis är jag skeptisk. Språket känns som hämtat ur en "flora och fauna": "En hög koncentration av växtplankton kan bilda ogenomtränglig rotfilt på ytskiktet. Bottenregionerna kan koloniseras av växter."

Men sedan tar det sig. Undan för undan löses den precisa naturbeskrivningen upp. Djur och människor, levande och döda, glider ihop och delar samma allt mörkare, allt mindre exakta landskap. Det är systrarnas skog, barnens värld, och den är inte lycklig. En obehaglig berättelse om slakt, blod och sexuella övergrepp tar form.

 

Frågan är om inte detta är prosalyrik som kunde ha blivit en roman, eller kanske en film, en lojt framkravlande rysare. Jag kommer på mig själv med att fylla i vad Tapaninen bara ger anvisningar till.

Medan mörkret faller överger hon den mer neutrala iakttagarblicken och låter ett jag framträda. De sju systrarna lösgör sig från varandra och blir skilda personer. Stillsamheten består dock. Det bidrar till obehaget: stillsamheten som ram till våldet: "Den svarta ekan sover med snö i famnen. Båtleden spegel av nattgammal is. Död vasskog på båda sidor av leden. Syster glider fram med lätta hälar, särken ljus mot mörkt vatten under spegeln. Sedan: spegeln spridd i tusen skärvor."

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet