Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Varför så förvånade?

    Jag förstår inte den förvåning som präglat de svenska kommentarer jag hört i radio och sett på nätet denna morgon efter det att FN-högkvarteret i Bagdad sprängts. Det är ju krig. Ett i vilket många har svultits ihjäl, sprängts, lemlästats och dött och många fler kommer att dö.

BBC hade en klokare kommentar. Säkerhetsrådets resolution 1500 den 14 augusti 2003 välkomnade det av ockupationsmakten insatta regerande rådet i Irak. Därmed blev FN ett instrument för legitimering av den pågående ockupationen av Irak. Alltså oundvikligen ett angreppsmål för någon/några av de många olika grupper som nu strider mot ockupanter och mot varandra i det område vars stat och infrastruktur ockupationen upplöst.

 

    Ingenting tyder på att den militära ockupationen av detta forna Irak inom överskådlig tid kan skapa säkra och fredliga förhållanden i det erövrade området. Det är som bekant mycket man kan åstadkomma med bajonetter - men de duger inte att sitta på. Inte ens tyskarna förmådde det i Danmark trots att de lyckades med det som Förenta staterna inte lyckats med i Irak; få kung, regering, riksdag, näringsliv, partier och staten med alla sina domare och poliser att samarbeta med ockupanterna. Tyska soldater och deras samarbetsmän likviderades; järnvägar och industrier sprängdes. Terrorism kallade Berlin det. Men Danmark blev helt oregerligt. Hur det stora kriget än fortsatt hade Danmark förlorats som tyskt ockupationsprojekt.

Därtill kommer att all kolonialkrigserfarenhet - brittisk i Afghanistan och Indien (av 1857 blev 1942 och glöm inte att de indier vilka svurit Konungen trohet då gick över till Bose så fort de fick en möjlighet!) rysk i Afghanistan och Tjetjenien - visar att erövring inte kan bli stabil vilka ideologier den än kläs i.

 

    Att Säkerhetsrådets sluga och cyniska diplomater tog kommande förluster för sina anställda med i beräkningen när de i enlighet med sina nationella intressen fann det lämpligt att bjuda Förenta staterna på en halv legitimitet för sitt krig, det anser jag självklart. Likadant räknar den norska regeringen när de låter sin militär delta i strider i Afghanistan och den danska regeringen när de sänder trupp till ockupationsuppdrag i Irak. Vinsten uppväger den möjliga förlusten av lite fotfolk.

Jag tror att kalkylen inte håller. Det går såvitt jag kan se den nu Nya Världsordningen som det på sin tid gick Kontinentalsystemet, det Asiatiska Samvälståndsområdet, Neuropa eller det Socialistiska Samväldet. Det kan vi diskutera.

Om vi dock inte skall diskutera realiteter och styrande intressen (de eviga som Palmerston påpekade) utan tala moral och etik och höga ting kan vi börja med att föreslå de bibeltroende stridisarna Bush och Blair att fundera på den historiska erfarenhet som uttrycks i Matt. 26:25: "Den som för bort andra i fångenskap, han får själv gå i fångenskap, och den som dödar med svärd, han måste själv bli dödad med svärd."

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet