Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Pavan irrar åmkring

    Fyra nya nummer av Elis Erikssons legendariske seriefigur Pavan. Hösten är räddad! Dags att se vad krokodilet och hans små vänner har för sig, de badande bullarna, skvaddorna och den elaka fågelmamman som håller sin unge på diet. "Mamma, mamma jag är hungrig!" "Tyst unge å sov".

I sommar har jag läst min sjuåriga dotters serie Katten Rolf som ställs inför alla slags livsöden; talande giftsvampar, brinnande glassbilar och förstås, giftalger.

Att läsa Pavan är ingen större skillnad. Inbillningskraften skiner, fantasin och leken ser inga bortre gränser, de logiska lösningarna som föreslås är upp åt väggarna. Inga symboler. Ingenting dolt. När Pavan köper småbullar på bageriet för att planterar en bullskog så betyder det alltså ingenting annat än att bullarna växer och snart vill de bada och när de kliver upp från badet känner de sig nybakade, ja som i det degiga paradiset.

Sådana här är reglerna i Pavan-land. Krokodiler har bekymmer, "jag vill jöra nått utan syfte, ja nått som inte har nåra betydelser". Pavan sitter i sitt träd och fikar med krokodilets öga, just som Tre Bovar försöker stjäla Pavas träd. I ett nummer irrar Pavan omkring, han är "jupt inne i jungeln där man knappast syns". Till och med den största elefanten försvinner.

 

    Favoriten denna gång får bli den hunsade fågelungen som försvarar sina rättigheter med ett, "En gång va jagg et snellt egg".

I dag fyller Elis Eriksson 97 år. Slå det ni, serietecknare. Jag lyfter väl på kepsen och utbringar på sedvanligt Elis-sätt: I nessta nr hender nått...

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet