Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Återuppväckt modernist

    Folke Dahlberg (1912-66) hör nog dessvärre till skaran bortglömda författare, detta trots att han under sin livstid rönte såväl uppskattning som popularitet. Dahlbergs (nästan) alldeles egna litterära modernism hyllades och prisbelöntes och hans bildkonst kan i dag ses på Moderna Museet och Nationalmuseum.

Jan Hemmel, Dahlbergs systerson, har nu regisserat Besök av Madame Renou för Radioteatern. Stycket ingår i samlingen Segel från 1959 och den spänstiga uppsättningen är ett gott exempel på Dahlbergs språkliga lekfullhet och behärskade associationsteknik. Den för Dahlberg så betydelsefulla surrealismen följde hans prosa och lyrik, men där fanns även en svärta, en inåtvändhet som ofta betraktats som ett slags parallell till hans skygga liv.

Om detta och annat samtalar Magnus Florin med Jan Hemmel direkt efter pjäsen. Det vore märkligt om inte en ny generation eller två blir nyfiken på denne ordkonstens särling.

 

...får eget sällskap

    Folke Dahlberg (som också var konstnär) växte upp i Askersund, hade sin ateljé på Kyrkogårdsön i Vättern - och drunknade i Karlsborgsviken dagen innan hans diktsamling Havet slutet kom ut.

Området runt norra Vättern präglade hans liv och det är också här, i Askersund, som Folke Dahgren-sällskapet just bildats med sikte, bland annat, på att öppna ett Dahlbergmuseum till 100-årsdagen av hans födelse 2012. Jonas Modig är ordförande och mer information finns på www.folkedahlberg.org

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet