Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mamma rapporterar

Darrieussecq.   Darrieussecq. Foto: J. FOLEY/OPALE

    Marie Darrieussecq blev känd genom sin debutroman Suggestioner (1996) där en kvinna förvandlas till en sugga för att omgivningen behandlar henne som en sån. Sen kom Fantomer (1999) inte alls lika fräck.

Babyn är inte fiktion utan mer en intellektuell rapportbok om hur det känns att föda, amma, aldrig få sova, oroa sig över barnsjukdomar. Här luftas tidstypiskt ambivalenta attityder om "vansinnet" att bli mor och om "förnedringen" att gå omkring med barnvagn i Paris (det är förbjudet att åka buss om inte vagnen är hopfälld).

Darrieussecq skriver utsökt och väl och gärna lite vågat om sonens "söta kuk" och om det incestuösa i hennes moderskänslor: "Vi har köpt videokamera. Baby på skärmen är avgränsad, påtaglig, verkar vara verkligare än babyn i mina armar - denna konturlösa massa, denna skapelse som jag skulle tvingas äta upp eller våldta för att äntligen få nog av".

 

    Redan vid sex månader får Baby börja på spädbarnsdagis. Inte ett ord om vansinne nu. Tolv barn som inte ens kan sitta. "Han anpassar sig bättre än jag", skriver mamman. "Snart kommer jag att kunna skriva om något annat."

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet