Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ta hit Salonen!

Foto: AP

    Tillsättningen av konstnärlig ledare för Kungliga Operan liknar alltmer förfarandet vid valet av landshövding: ett slags reträttpost för meriterade politiker med hygglig representationsförmåga. Nu lär krafter högt upp i hierarkin på Operan tala sig varma för Håkan Hagegård som efterträdare till Bengt Hall, vars avgång torde annonseras när som helst.

Inget ont om sångaren Hagegård, men varken Walton Grönroos eller Claes-Håkan Ahnsjö lyckades med så mycket mer än att få hit en och annan gästsångare. Man fiskar helt enkelt i fel vatten.

Esa-Pekka Salonen var uppenbarligen den drivande kraften bakom helg-ens Östersjöfestival. På kort tid - ungefär två år - lyckades han med minimal budget locka hit musikaliska storstjärnor från Östersjöområdet. Hans kontaktnät och konstnärliga profil torde höra till de starkare i Norden, ja, även i världen.

    Låt vara att han säkert hellre simmar fritt i internationellt vatten, men den operastyrelse som åtminstone inte gör en rejäl ansträngning att fånga in Salonen för posten begår tjäns-tefel. Och hur som helst är det i sådana strömmar man bör leta, inte bland dem som börjat kravla sig upp på land med gammalt vrakgods i släptåg. Det är dags att stämma i bäcken innan operakorridorernas damm täpper igen struparna hos sångare och får instrumenten att gnissla i orkestern.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet