Aftonbladet
Dagens namn: Gudrun, Rune
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Slår Tjorven Greenaway?

    Vem behöver ett smakprotokoll?

733 sidor tjock Film & Video guide från Bonniers. 9 000 svenska och utländska filmer och kända skribenter: Mårten Blomkvist, Jannike Åhlund, Helena Lindblad.

Så härligt det hade varit att göra en Fylking och ropa Äntligen! Men detta är ett uppslagsverk med problem. För det första är jag inte säker på att jag vill nollställa mina egna omdömen och ”ta del av auktoritativa åsikter” när man sänker Peter Green-aways Tecknarens kontrakt och höjer upp Tjorven, Båtsman och Moses.

Är filmen Sånger från andra våningen (**) en sämre film än Tjejen som gjorde lumpen (***)? Det är förstås en smaksak. Men en sak förstår jag inte med Film & Video. Varför alla dessa varnande och höttande pekfingrar. Varför är just Roy Anderssons stil ”förutsägbar och övertydlig” ... med ”omedvetet oengagerande” skådespeleri?

Och så här håller det på, de pragmatiska omdömena haglar tätt.

Om vi dessutom är överens om att ljudet och musiken gör halva filmen, varför ger man ut ett lexikon som i stort sett struntar i den akustiska realiteten? Skribenterna har helt enkelt ingen kunskap eller åsikt om filmljudet/musiken. Och vem litar på en sådan bok?

Fast den fungerar bra som stoppkloss i bokhyllan.

 

 

Mikael Strömberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet