Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Två olämpliga påpekanden

    I svenska medier får man veta att Anneli Jäätteenmäki uppträtt lagstridigt i Finland. Därför har hon avsatts som statsminister och hotas med fängelse. Men det hon gjorde var ju att hon i valrörelsen 2003 blåste i visselpipan och genom att utnyttja hemliga dokument från Finlands utrikesdepartement inför väljarna kunde påvisa att Paavo Lipponen som statsminister hösten 2002 i samtal med president Bush i Washington gett Förenta staterna Finlands stöd till det planerade fälttåget mot Irak. Det finländska etablissemangets nuvarande uppträdande mot den visselpipeblåsande Anneli Jäätteenmäki påminner mig om Nixons sextiotal och finländskt trettiotal.

 

    Här i Sverige har politiker och ledarskribenter från JA till NEJ kastat sig över centerledaren Maud Olofsson för att hon nämnde Hitlertiden i samband med euro. Om jag trodde att den svenska politiska klassens företrädare läste läggen, var historiskt intresserade och tagit del av den vetenskapliga diskussionen om tysk ekonomisk planering mellan 1915 och 1950, skulle jag mena att de ljög folket i ansiktet med berått mod. Men jag lutar åt att de blott inte vet vad de säger.

 

    Om de inte orkar gå till läggen från fyrtiotalet och heller inte läsa det myckna jag skrivit i ämnet (med ordentliga källhänvisningar) bör de dock kunna börja med att på bibliotek beställa Friedrich Naumanns: Mitteleuropa från 1915 (gavs också ut på svenska). Där finns till och med subsidiaritet. Om de läser andra främmande språk än engelska bör de beställa: Jean Freymond, Le III:e Reich et la réorganisation économique de l'Europe 1940- 1942. A.W Sijthoff, Leiden 1974 och Modelle für ein deutsches Europa. Ökonomie und Herrschaft im Grosswirtschaftsraum. Beiträge zur nationalsozialistischen Gesundheits- und Sozialpolitik 10, Rotbuch Verlag, Berlin 1992.

SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet