Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

För farligt för en elvaåring?

Tuva Novotny spelar huvudrollen i Tuva Novotny spelar huvudrollen i "Smala Sussie". Foto: SANDREWS

    Det har varit tyst om den svenska filmcensuren under några år. Ett gott tecken. Filmcensuren har ofta löjets skimmer över sig. Man behöver sannerligen inte gå tillbaka till det berömda totalförbudet mot Eisensteins Pansarkryssaren Potemkin vars "uppviglande karaktär och innehåll" först 25 år efter premiär tilläts äventyra det svenska folkets tänkande. Nej, även förmynderiet över vad våra barn klarar av utan att psykiskt deformeras har sina moderna poänger. När Kevin Kline stoppade två pommes frites i Michael Palins näsborrar i En fisk som heter Wanda ryckte censuren ut och tvingade fram 15-årsgräns på grund av denna "tortyrscen". Och en alldeles sann Norgehistoria är den att den norska filmcensuren totalförbjöd Ett anständigt liv eftersom den ansågs "instruktiv". Norska ungar skulle kasta sig över närmsta heroinspruta inspirerade av det fantastiska liv Stoffe och Kenta levde. Det där känns avlägset som en Hylands hörna. Men nu är det faktiskt dags igen.

 

    I oktober kommer en svensk komedi som förvisso är lätt att sätta i halsen. Ulf Malmros har under de senaste åren mutat in familjekomedigenren med charmerande filmer som Den bästa sommaren och Bäst i Sverige. I oktober överraskar han med att släppa loss Smala Sussie med Tuva Novotny i huvudrollen och Malmros favoritskådespelare Kjell Bergqvist som handfallen Stockholmspolis utslängd i det vilda Värmland. Det är en härligt hämningslös, hållningslös orgie i värmländsk smaklöshet, en befriande och gränslös film där inget är politiskt korrekt och mycket chockerande roligt. En Kopps (tillåten fr 11) på riktigt, så att säga. Det skojas om och med misslyckade missbrukare och parodiskt giriga och småkriminella bybor. Det sker på lika bred som avväpnande värmländska och i en galopperande absurd historia som inte ens socialtjänsten i Bengtsfors torde ta på allvar. Men den svenska censuren vaknar plötsligt till: här måste 15-årsgräns dras!

Då ska man minnas att numera tål - enligt censuren alltså - 11-åringar såväl ett New York förvandlat till eldstorm (Independence Day - det var innan 11/9 det) som att allt gott hänger på en skör tråd i Sagan om ringens naturalistiska krigsscener: avhuggna huvuden, kapade kroppsdelar, genomborrade människor/orcher.

Våld och krig kan dom ta - men inte en hink schyst hembränt från Dingle eller en holk Fröken Fräken-maja.

Gunnar Bergdahl
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet