Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Varför har du kvar skägget, Fidel?

Fidel Castro - öppnar sig för Oliver Stone.   Fidel Castro - öppnar sig för Oliver Stone.

    Vilket möte! Den åldrade Fidel Castro, fåfäng, kvick, vaksam och sarkastisk, utmanad av Oliver Stone, som med snabba vanvördiga frågor kommer allt närmare patriarken i den blankgröna uniformen. Han som lyckats behålla makten i sin lilla folkrepublik sen revolutionen 1959.

Var Celia din stora kärlek? Har du sett Gladiatorerna? Vilken var din favoritfilm-skådespelerska som ung? Jag har hört att du var i bråk med Che innan han försvann till Bolivia? Vad gjorde ni i Angola? Har du gjort några misstag? Vad är livets mening? Var de kubanska rådgivarna i Vietnam torterare? Varför har du kvar skägget? Skulle du vilja ha McDonalds i Havanna?

Castro är förvånansvärt öppen, girar förbi vissa frågor, som dem om kvinnor och om hans riskabla hållning i Kubakrisen ("Socialismo u Muerte!"). Han framhåller gång på gång att vissa ideal och värderingar är det absolut viktigaste i livet. Han ser sig själv som moralisk och politisk auktoritet för sina undersåtar.

Tre dagars filmande och 30 timmars film har blivit 99 intensivt informativa minuter. Som Hollywoodregissör vet ju Stone att det inte bara är orden som talar.

Pia Bergström
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet