Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Inga änglar, långt därifrån

James Edward Bates har följt Ku Klux Klan i fem år. Flickan heter Holly Bates. Från sin plats på en vietnamveterans gravsten ser hon medlemmar ur Ku Klux Klan i Mississippi delta i en minnesgudstjänst för medlemmen Jimmie Maxey. Bilden togs i Petal, Mississippi, 10 augusti 2002.   James Edward Bates har följt Ku Klux Klan i fem år. Flickan heter Holly Bates. Från sin plats på en vietnamveterans gravsten ser hon medlemmar ur Ku Klux Klan i Mississippi delta i en minnesgudstjänst för medlemmen Jimmie Maxey. Bilden togs i Petal, Mississippi, 10 augusti 2002. Foto: James edward bates

    "Jag kommer att döda dig om du inte ger mig filmen."

Det är en av klanmedlemarna som upprepar detta gång efter gång. Fotografen heter James Edward Bates. Han fortsätter sitt uppdrag, och han är i södern.

Så är det.

Bates har följt Klanen i fem år. Han har dokumenterat deras liv, deras möten. Och varje gång han utsätts för hot kommer en del av de andra Klanmedlemarna, och tar honom i beskydd. I södern, eller närmare bestämt i Pulaski, Tennesse, ligger det Klanen betecknar som sin födelseplats, och här har de nu samlats för att ge uttryck åt sin frustration, det händer för lite, det händer ingenting i Amerika.

 

    James Edward Bates har goda kontakter i Klanen, han känner dess högsta toppar väl, däribland de högst rankade i Americas Invisible Empire.

Om man går omkring i Couvent des Minimes i Perpignan och ser dessa bilder undrar man, lite försynt, vad det är för mening med en organisation som hatar svarta människor, en organisation som klär ut sig i dräkter som får dem att likna änglar.

Ja, faktiskt änglar.

Och alla andra människor på jorden vet att de inte är änglar, utan så långt ifrån detta som man kan komma.

Anders Paulrud
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet