ÅSIKT

Allt utom dans

BARBRO WESTLING ser Julia & Romeo

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: ANDERS MATTSSON
Skånes Dansteater spelar "Julia & Romeo".

För den som känner lust att osäkra sin revolver när han hör orden modern dans finns mycket ammunition att hämta på Storan i Malmö just nu. Till Prokofjevs klassiska balettmusik har argentinske koreografen Roberto Galván gjort en Romeo och Julia som oförtrutet blandar hokus-pokus med patetik, högtravande tal med video ja, lustigt nog nästan allt, utom dans.

Så mycket till kärlekshistoria blir det inte heller. Julia ( Sara Bellugi-Klima) är barnet i ljusblå älvklänning som inte vill in i de vuxnas erotiska värld utan dras till Romeo ( Thomas Johansen) som en lekfull hundvalp till en annan. När familjefejdens offer senare staplas upp i vita plasthöljen följer ändå en scen med dubblerande kärlekspar som vänslas i kyska vita underkläder medan Romeo och Julia frasar runt på rött mittstycke samt ur och i fokus på videoduken. Men det vill inte övertyga mer om kärlek för det.

Dans som angelägenhet och kommunikation är över huvud taget ett stort problem i denna föreställning där den återblickande ramhistorien är det som dominerar.

Som osaliga andar vandrar Julias amma ( Katarina Wallmo/ Kerstin Andersson) och Fader Laurence ( Vidar Maggason/ Per Lundström) i hälarna på varandra, anklagar och poetiserar, i en uppgörelse med Gud och minnet om vem som bär skuld till den inträffade tragedin.

Man blir knappast förvånad när Galván avgör kampen till Guds och Fader Laurences fördel. Trots att dansarna bidragit med egna rörelser till koreografin tycker man de borde utsatts för en intressantare uppgift.

Roberto Galván har själv skrivit aftonens många repliker och högstämdheten och viljan att vara symbolisk går inte att ta miste på. Däremot går det tyvärr ständigt att tappa fattningen om vart koreografin och regin vill bära hän i denna Skånes Dans-teaters stora satsning.

Dans

Barbro Westling