Aftonbladet
Dagens namn: Ursula, Yrsa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Judiska röster

 "Hur hade det sett ut i Litauen i dag, om de låtit oss vara, vad hade inte 200 000 judar kunnat göra för det skitlandet, Litauen hade varit som Holland."

Rösten tillhör karaktären Judith och ingår i Sex nakna judar, en utställning som visas på Judiska museet i Stockholm, skapad av Ricki Neuman (text) och tidigare reklamaren Lars Norén (idé och konstruktion).

Sex inspelade monologer, framförda av bland andra Vanna Rosenberg, Jonas Uddemyr och Sofia Berg-Böhm, blandar ångest, fördomar, vankelmod och kärlek i ett försök att spegla det mångfasetterade hos den svenska judiska kommunen.

"Vi är inga invandrare, vi är en minoritet, vi hör till Sverige, vi var med och byggde det här, det är gojim som vi ska samarbeta med", reflekterar Judith.

 

    "Gojim", det ickejudiska, representeras av en trädgårdstomte, det judiska av en davidsstjärna något större än en friggebod, innehållande högtalare ur vilka rösterna kommer.

Liknande installationer har gjorts förut, men som samtida museiutställning är detta tankeväckande och levandegörande. Ricki Neumans självreflekterande karaktärer tycks inte väja för någonting, vilket skapar autenticitet och komplexitet.

Sex nakna judar visas t o m den 6 januari.

Petter Lindgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet