Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Svenska polisvittnen i tysk fars

    Rättegångarna mot svenska demonstranter under EU-toppmötet i Göteborg tycks ha stannat av, man anser väl att de drygt 60 dömda får vara nog. Däremot fortsätter rättegångarna mot utländska medborgare. I veckan rannsakades en tysk kvinna av en domstol, Amtsgericht Tiergarten, i Berlin. Hon stod åtalad för våldsamt upplopp genom att ha angripit parkerade polisbilar med sparkar och tillhygge.

Tre svenska polisvittnen agerade enligt praxis i Göteborgsrättegångarna - med vaga, motsägelsefulla och tillrättalagda uttalanden. Denna vittnesfars - som i svenska domstolar förvandlats till tragedi genom att domarna vägrat ifrågasätta polisvittnesmålen - blev i Berlin behandlad just som fars.

 

    När domaren frågade om inte en 30 sekunders förflyttning till fots utan ögonkontakt gjorde att polisvittnet kunde ha förväxlat gärningsmannen med någon annan, nöjde han sig inte med att vittnet ändrade det till 3 till 4 sekunders förflyttning per motorcykel. Vidare hade domaren försett sig med dokumentation och undrade varför vittnena sa att den anklagade var den enda gråklädda i området när foton visade på ett halvt dussin gråklädda. Etc.

Farsen slutade med att den tyske åklagaren(!) i sin slutplädering krävde frikännande på grund av undermåliga vittnesmål, en rekommendation som domstolen genast följde.

 

    Åskådare som följt Göteborgsmål i Sverige säger att bevisläget i Berlin inte skilde sig från de i svenska mål, men att det kändes som att man för första gången varit på en riktig rättegång.

Frikännandet i Berlin understryker en av de viktigaste lärdomarna från Göteborgsrättegångarna - att det existerar en praxis bland svenska polisvittnen som inte hör hemma i en demokrati och rättsstat. Och vi har fått ytterligare belägg för att Göteborgsdomarna bör omprövas.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet