Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Ordning i Miami

    Du har rätt att protestera. Så länge du inte är dum nog att faktiskt göra det.

Eller går på styltor.

Det är budskapet från Miami, där förhandlingar om det amerikanska frihandelsavtalet FTAA startar i dag. Tiotusentals fackföreningsaktivister och globaliseringskritiker har samlats för att protestera mot vad de ser som ett avtal för social dumping.

Det är de som ska kontrolleras. Med förebyggande trakasserier och drakoniska demonstrationsregler.

I lördags greps tre personer för att de stått på en trottoar. De såg ut som blivande demonstranter. Det räckte. En fjärde person ville ta sin ryggsäck från en av de gripna. Hon greps också. De fyra ringde en medborgarrättsgrupp, som skickade en observatör. Han syddes också in.

Dessutom antog Miami i förra veckan en nyskriven anti-demonstrationsreglering. Ursprungligen fanns förslag på att förbjuda t-shirts med politiska budskap. Det föll bort, men listan på förbjudna föremål är ändå så omfattande och samtidigt så luddigt definierad att polisen i praktiken får oinskränkt rätt att gripa vem som helst.

Ett par nycklar i fickan, en colaflaska i handen? Ett plakat gjort av annat än tyg, papper eller cardboard? En vattenballong, eller vilken träpinne som helst tjockare än 6 millimeter?

I buren.

Styltor är dock tillåtna.

Om de är kortare än tre meter.

Demonstrantorganisationerna protesterar. Medborgarrättsorganisationen ACLU kallar det en "övernitisk ansträngning för att visa att Miami kan kontrollera protester".

Men ordningen trumfar rätten.

Och Miami ökar sina chanser att bli högkvarter för FTAA.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet