ÅSIKT

Hipp Rövardotter

"Ronja Rövardotter".
KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
"Bröderna Lejonhjärta".

Bok, film, teater - med risk att ta fel tror jag att Astrid Lindgrens berättelser kan rangordnas så när det gäller medium. Det skrivna ordet gör fortfarande det djupaste intrycket medan teatern gärna framstår som lite torftig i relation till Lindgrens sagolika figurer. Det är således

inte en så lätt uppgift som det kan verka, att spela storfavoriter som Bröderna Lejonhjärta eller Ronja Rövardotter.

Astrid Lindgrens svåra berättelse om det oundvikliga i att dö ställer höga krav och i Helsingborg har Fransesca Quartey gjort en försiktig och ganska konventionell föreställning där historien om Skorpan och Jonathan förmedlas utan några bjärta apostrofer. En inledande scen visar dock den lilla stadsidyllen och hur snabbt den rämnar då nazianhängare skapar tumult.

Kampen för det goda är aldrig över. Mörkermännen i Törnrosdalen bär harnesk och tunga svärd, draken Katla ruvar i djupet men i Nangijala är det ändå blont, tovat och tryggt kulört. Torbjörn Lindström väcker visst förtroende i rollen som storebror Jonathan men Matthias Thorbjörnsson har det svårare som Skorpan. Man flyter med den sentimentala strömmen men har tyvärr inte tagit sig fantasins verkliga frihet. Utan den blir det ingen riktig magi på scenen, bara sträckor genom en igenkännbar historia inför en barnpublik som är nöjd ändå.

Hipp i Malmö har därvidlag lyckats bättre med sin Ronja Rövardotter. Här är scenerna friskt resoluta och huvudpersonerna har genomgående en egen profil. Regissören Karin Enberg har utnyttjat hippodromens stora rymd som ekolåda och fastän naturen är såpbubblor, röda cykellyktor och gnistrande discokulor är det dunkelt okända landskap där mysigt randiga små rumpnissar puttrar på i scenbyggets underjord medan skränande vildvittror dyker från kupoltaket.

Varje jämlikhetsivrare torde dessutom hälsa Malin Güettlers kortlockiga och högröstat kavata Ronja och den rakryggade Birk ( Mattias Linderoth) som naturliga och bra lekkamrater. Astrid Lindgren, barnteater och två kvinnliga regissörer, så typiskt ser det ut ändå på Skånes stora scener till jul. Bäddat för utsålda hus och kulturell harmonisering?

Teater

Barbro Westling