Aftonbladet
Dagens namn: Antonia, Toini
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Dum? Inte alls…

Göran Hägg läser Al Frankens råsop mot Bush och andra lögnare

George W Bush.   George W Bush. Foto: AP

    ”Mästerplaneraren bakom Bushs smutsiga valkampanj i South Carolina och på andra håll var en man vid namn Karl Rove, vars fläskiga och sladdriga fysik döljer ett hjärta lika kallt och hårt och dödsbringande som ett bortslängt kylskåp med dörren kvar. (Fotnot: På en skolgård i Minnesota mitt i vintern)”

Tonen i amerikansk politik är rå men uppriktig.

Här är det satirikern Al Franken som som tar sig an den amerikanska mediahögern i sin senaste bok Lögner - och de lögnaktiga lögnarna som sprider dem.

 

    Det retoriska greppet är enkelt men effektivt. Först ett antal häpnadsväckande omdömen som det ovanstående, så att man kippar efter andan. Sedan några dräpande prov på lögner som uttalats, varigenom vi inser att det oerhörda som sagts om personen faktiskt är sant. Små men ovedersägliga hårdfakta banar väg för de större, mjukare sanningarna.

Först i slutet av boken, när bara trasiga kostymer återstår av motståndarna, tar sig Franken an de allmänna verkningarna av Bushs högerpolitik - skattesänkningarna för de rika och Irak-kriget. Det sistnämnda avsnittet blir än mer dräpande, då Franken genom citat visar hur han själv blev lurad av propagandan och inledningsvis spelade med.

Även om flera av de läskiga typerna är obekanta för svensk publik är det en roande, skrämmande och framförallt lärorik upplevelse. Lite av den här tonen skulle behövas även i våra soffor och satirspalter. Hur var det egentligen med kartorna i Göran Perssons småskola, som inte visade några städer eller floder i Östeuropa, medan vi numera kan få se hur det ser ut där? (Se sidan 31 i hans bok Vägskäl.) Är det inte ungefär samma sak som vicepresident Cheneys osanna beskrivning av sin upplevelse av korsen på Arlingtons soldatkyrkogård? Det finns inga kors där. En skitsak som dock visar att karln är en lögnare.

 

    Vad gäller Bush sammanfattar Franken saken: ”Medierna trodde att han helt enkelt var dum. Det är han inte. Han är bara skamlöst oärlig.” Och sedan leds saken faktiskt i bevis.

En bok att lära av. Och skratta hejdlöst åt.

Göran Hägg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet