Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Schildtpriset till Nordström och Östvall

    Schildt-priset för 2003 går till Mikael Nordström och Lars Östvall för att de skrivit boken Äventyr i filmbranschen. De får dela på priset som är på 25 000 kronor.

Så här motiverar styrelsen för Jurgen Schildts minnesfond sitt beslut:

”Mikael Nordström och Lars Östvall har gått till verket med ett beundransvärt källforskarnit för att kasta ljus över ett avsnitt av den svenska filmhistorien som sällan fångat den kinematografiska vetenskapens intresse - historien om de ljusskygga pionjärerna, de skrupelfria småföretagarna och de misslyckade skojarna som var med om att bygga upp den svenska filmkulturen lika väl som den välrenommerade framgångens bolagsbyggare.

Berättelsen om spannmålshandlaren, äventyraren, biodirektören och filmproducenten John Ek i Jönköping, hans färgstarka konkurrenter och listiga kumpaner, är på samma gång en briljant skälmhistoria och en gedigen forskarrapport.

Jurgen Schildt skulle ha haft hjärtligt roligt åt denna skapelseberättelse om förhistorien till det pensionerade paradiset.”

 

    Aftonbladets legendariske filmkritiker Jurgen Schildt avled 1990. Till hans minne instiftades en särskild fond. Syftet var att stimulera svensk filmforskning och filmpublicistik genom ett årligt pris. Fondstyrelsen har sedan starten bestått av Jurgen Schildts hustru Annalisa Ericson, Rolf Alsing, Lasse Bergström, Leif Furhammar och Mario Grut.

Äventyr i filmbranschen är utgiven av Jönköpings läns museum. Nordström och Östvall arbetar där som arkeolog respektive arkivarie.

Tidigare mottagare av Schildtpriset har varit: Jannike Åhlund, Maaret Koskinen, Rune Waldekranz, Örjan Roth-Lindberg, Kjell Furberg, Gunnar Bergdahl, Ann-Kristin Wallengren, Stig Björkman, Michael Tapper, Sven E Olsson och Håkan Lahger.

Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet