ÅSIKT

Ett råd till Operan

CLAES WAHLIN apropå tv-föreställ- ningen i kväll

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: MATS BÄCKER
Peter Mattei i ”Kärleksdrycken”.

■ ■Att höra det andra sångarlaget i Donizettis Kärleksdrycken på Kungliga Operan föranleder flera synpunkter. Bland annat måste sägas att Millers uppsättning, trots de svagheter jag anförde i söndagens recension, ändå gör mycket av förutsättningarna. Bel canto-opera är allt annat än lätt att ge övertygande scenisk gestaltning.

Sångligt finns i andra laget framför allt två namn, först och främst Ekaterina Morozovas Adina. Hon har en särdeles vacker sopran, kompakt och fokuserad, och drillar med lätthet, i varje fall fram till slutets svåra duett, där man kan ana en viss ansträngning. Mathias Zachariassens Nemorino är också mycket njutbar, tät och med kraft. Dock är rösten aningen anonym, det är som om han har tankarna på de höga toner som strax ska komma, i stället för att vara närvarande hela tiden.

■ ■Att Operan gästas av Morozova, eller Damon Nestor Ploumis (som gör Dulcamera i andra laget), är kanske tack vare Menno Feenstra, Bengt Halls personlige rådgivare, som rimligen försvinner i och med chefsbytet. Dessutom visar en jämförelse mellan Peter Mattei (lag ett) och Jesper Taube (lag två) i rollen som Belcore, att gästregissör Jonathan Miller haft just Mattei för ögonen i sin regi. Kanske är det rent av så att Miller är här tack vare Mattei, vilket i så fall blir ett exempel på hur Kungliga Operans konstnärliga profil framdeles kan stärkas.

■ ■Göteborgs stadsteaters framgångar beror rimligen till stor del på den referensgrupp man använder sig av, ett slags råd bestående av intellektuella som varken är knutna till stadsteatern eller konstarten i fråga, utan helt enkelt har som funktion att vara ett slags think tank. Unga Klara använder sig också av ett liknande rådslag inför sina olika produktioner.

När det gäller en musikteater som Operan vore det självklart att en likartad grupp borde inrättas och att man där städslade några av alla de svenska artister som rör sig i den internationella operavärlden. Katarina Karnéus, Miah Persson, Malena Ernman, Anne Sofie von Otter, Esa-Pekka Salonen och Mattei är bara några av alla dem som inte bara har kontakter, utan också erfarenheter av och insikter i hur ett operahus kan placeras i samtiden. Ett liknande råd skulle vara rena kärleksdrycken för Kungliga Operan.

Fotnot: Kärleksdrycken med sångarlag ett sänds i SVT2 kl 21.15 på lördag.

Claes Wahlin