ÅSIKT

Jesus erbjuds bli chef för Stadsmissionen

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Vid denna tid var Herodes tillbaks på banan och hade blivit chef för Vasakronan sen Pontius Pilatus hade delat ut de bästa bitarna ur statsförvaltningen till dem som blivit kallade.

Folket tycktes sova i det förlovade landet men en som inte sov var Djävulen. Han väntade på Jesus ankomst med famnen full av de mest insmickrande erbjudanden. För om Jesus inte kan vinnas för Djävulens sak, vem ska då utföra hans dystra gärningar på jorden?

Sålunda erbjöds Jesus att inhandla en mobiltelefon med inbyggd kamera för en krona förutsatt att han band upp sig för återstoden av sin levnad. Ifall han valde Telia som förval skulle han också belönas med en dvd-spelare.

Okej, tänkte Jesus. Varför inte?

Men av detta blev ändå intet, för Jesus undrade hur det blev med 3G. Om man binder sig i dag så kanske man behöver ett annat abonnemang i morgon?

Djävulen frestade med bungyjump. Jesus kastade sig ut och gummibandet fångade upp hans fall. Då slog Djävulen ut med handen och under dem låg hela världen. Kaifas hade blivit chef för Vin och Sprit och Erik Åsbrink för Etikkommissionen. Denna makt och denna härlighet kan bli din en dag, sa Djävulen. Du är ren. Du har inga korslagda fingrar bakom ryggen.

Och framför Jesus dukade han upp det mest förmånliga förslag med stylist och egen karriärdesigner.

En wealthbuilder, sa Djävulen och myste för han såg ju hur Jesus var på väg att fångas i drömmen om ett rikt liv. Vad sägs om att bli chef för Stadsmissionen?

■ ■Kung över de hemlösa. Jesus skulle få en månadslön på 62 500 kronor, pension vid 60 års ålder med 70 procent av lönen och en lägenhet på 100 kvadrat i Grillska huset vid Stortorget.

Där kunde Jesus pappa bo. Vad var det han hette? Joe nånting.

Josef, sa Jesus. Och därvid var det något som liksom blänkte till i hans ögon, kanske intresse och i vilket fall nyfikenhet. Och Djävulen sporrades av detta och hade samtidigt så svårt att hålla sig för skratt att han måste lämna sitt jordiska liv för ett ögonblick för att vända på spetten med syndare nere i helvetet. Grillska huset! Han kiknade av skratt. Var ligger det Grillska huset om inte här? Heliga enfald!

Och tjänstebil, fortsatte Djävulen när han återkom. En Saab 9-5.

■ ■Men Jesus såg rakt igenom hans svarta själ, han såg den skadeglada munterheten och anade den snara som nu lades ut för att snärja honom.

Nej, sa han.

Säger du nej, ropade Djävulen. Är du inte klok?

Jag har aldrig gillat Saab, sa Jesus. Hade det handlat om en Mitsubishi Space Wagon, 4-wd med AC så kanske. Men tack i alla fall.

I morgon: Fiskafänget. Jesus ordnar lutfisk åt alla i Gnesta.

Doktor Gormander

ARTIKELN HANDLAR OM