ÅSIKT

Den sista måltiden

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

■ ■Så hände det sig vid denna tid att ett rykte spred sig om en man som hade ordnat lutfisk åt de gamla på torget i Gnesta. Hans namn var Jesus och en dag vandrade han runt på huvudstadens bokförlag för att få ett manus tryckt och utgivet. Han kallade det för Bibeln.

Projektet bedömdes som fullständigt omöjligt av marknadsavdelningarna, tusentals sidor om underverk och Guds härlighet.

Vem kommer att köpa den här boken, sa chefen för Norstedts.

En miljard minst, sa Jesus.

Då blev förläggarna nervösa, ty Jesus utstrålade ett inre ljus som bländade dem och kanske bar ändå Bibeln med sig en hemlig skatt.

■ ■De mindes alla med fasa rysarrefuseringar som när Bra Böcker köpte en bok och därvid också för en billig penning offererades en barnbok som ingen ville ha och som de tackade nej till. Boken hette Harry Potter.

■ ■Så talade förläggarna och sa att Jesus först måste bli kändis. Gör en ranelidare, fäll en tolvtaggare och parasitera på nån annans berömmelse. Knäck näsan på Lundell så stänker det lite från himlen. Kom tillbaks när du hamnat i tv-soffan.

Jesus såg olycklig ut och då förbarmade sig chefen för Natur och Kultur över honom. Skriv en kokbok istället.

En kokbok? sa Jesus.

Ja. Förläggaren pekade på manusbunten som Jesus tryckte mot sitt bröst. Det står ju om hur fem bröd och två fiskar blir mat för femtusen personer. Vi har Tina. Alla kokböcker säljer: Fest utan stress, Lill-Babs kokbok med kaviarsnurror, Lasse Berghagens Allsångskokbok med Örtmarinerad lammkotlettrad på svampbädd med rotfruktskaka för att inte tala om Lasse Kronérs Åttio väldigt goda mackor och eftersom den boken är ingenting mindre än en nära döden-upplevelse så behövs det en förnyelse i genren.

Kunde vi köra med Strindbergs kokbok så varför inte, sa förläggaren från Bonniers. Marinera med Jesus. Enkelt och gott från Nasaret.

Fem fiskar och två bröd, otroligt! ropade chefen för Ica-förlaget. Men ni körde väl inte med thai-stuk, det är totalt ute nu.

Nä, sa Jesus och vandrade bort från dem.

Han sökte beskydd i Storkyrkan, men blev portad ty biskopen, allmänt kallad Kapten Krok, hade hyrt ut kyrkan till Price Waterhouse för en kultur light-kväll med revisionsbyråns kunder.

■ ■Väl kommen till Medborgarplatsen slog Jesus följe med de hemlösa som tältade utanför en biograf i väntan på premiären av filmen Alexander den store. Och när de hemlösa skingrades begav han sig ensam till Högdalstoppen där han anrättade en enkel måltid på en burk Bullens pilsnerkorv.

Ty så stod det skrivet, att han måste lida mycket och bli förkastad av de äldste och översteprästerna och de skriftlärda och bli dödad och bli uppväckt på den tredje dagen.

Doktor Gormander