Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

När Myrdal startade en världsbrand

    När Jan Myrdals Rapport från kinesisk by kom ut 1963 var den svenska kritiken i stort sett skeptisk. Sven Delblanc sa sig vara besviken och "uppriktigt sagt en smula rädd" för Myrdal och anklagade denne för "småborgerligt objektivitetsraseri".

Men två år senare välkomnades den översvallande av en av USA:s mest ansedda journalister, Harrison E Salisbury på New York Times. Han förutsa att den skulle bli en social klassiker och blev sannspådd.

Rapport från kinesisk by inledde något som kan liknas vid en världsbrand inom en ny genre, rapportboken. Eller som Clas Zilliacus skrev: en multinationell rapportboksindustri uppbackad av ett dussintal stora förlag.

    Annika Olsson har skrivit en avhandling, Att ge den andra sidan röst (Atlas), och har förutom Rapport från kinesisk by valt att granska Sara Lidmans och Odd Uhrboms Gruva och Maja Ekelöfs Rapport från en skurhink.

Det här var en tid när koloniernas sista frigörelsekamp pågick för fullt, då en närmast oskuldsfull dyrkan av imperierna förbyttes i skepsis och ett fönster slogs upp - inåt mot människors verklighet i Sverige och utåt mot världen.

Förutsättningen var att söka ge de aldrig hörda en röst och det skilde genren från den traditionella reseberättelsen. Författarna hade förvisso en hel del problem att brottas med. Synen bestämmer vad man väljer att se och det gällde alltså att inte göra det naturalistiska misstaget att blunda för att synen också strukturerar seendet.

 

    Jan Myrdal förutspådde i Aftonbladet 1998 att dagens unga och omstridda författare inte har samma möjligheter att resa ut. Visst. Men därefter har vi sett en renässans för rapporter från tredje världen i böcker och filmer.

Det går nog aldrig att stänga det där fönstret som slogs upp på sextiotalet.

Gunnar Ohrlander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet