Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

En av oss

    För att inte uppröra någon i onödan väljer jag en av de mest stillsamma, minst plågsamma bilderna ur Mia Gröndahls nyutkomna fotobok In Hope and Dispair. Life in the Palestinian Refugee Camps:

En palestinsk pojke i flyktinglägret Khan Younis Camp på Gazaremsan. Bilden är från år 2000 och pojken är en av 48 anställda som syr kläder åt en israelisk firma.

En pojke och en symaskin. Inget märkvärdigt.

" men här får en av fyra miljoner palestinska flyktingar i läger i Gaza, Libanon, Syrien, Västbanken och Jordanien ett ansikte: inte som stenkastare, blodigt offer eller en del av en skrikande mobb utan som en vanlig pojke. Visserligen en som borde gå i skolan i stället för att jobba på syfabrik, men ändå.

 

    Mia Gröndahl visar oss människorna, fattiga människor, lidande " men också människor som klär upp sig, pratar, skojar, visar kärlek. Människor med drömmar.

"Ett folk utan land" fick "ett land utan folk" och folket som inte fanns drevs bort. Det är mer än femtio år sedan och i flyktinglägren föds nu en femte generation palestinier.

Gröndahl har rest runt på uppdrag av FN-organet UNRWA. Hennes bilder av lägrens människor har varit utställda i FN-huset, nu har de blivit bok.

Drygt hundra bilder av människor. Människor som vi.

Håkan Jaensson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet