ÅSIKT

Kulturella ljud

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: AP
Nordiskt ljud.

En sydafrikan sa en gång: "Apartheid är ett ljud". Vissa ljud är tydligen kulturellt diskriminerande. Olika kulturer förfogar även över olika uppsättningar material. En stad med många trädörrar, till exempel Tallinn, har ett helt annat ljud än Singapore med sina järndörrar styrda via fotoceller. Ljud används som egendom för att visa makt, att protestera och göra sig hörd på marknaden. Från medeltiden fram till industrialismen ägde kyrkan de starkaste ljuden i form av kyrkklockan och läktarorgeln.

För en nordbo är en stjärnklar vinternatt med slöjor av norrsken lika med det nordiska ljudet. I Japan finns ett litet sällskap som lyssnar till fantomljuden när en sällsynt blomma öppnar sina kronblad.

Ett sätt att öva upp sin receptivitet av den egna kulturens ljud är att skriva ljuddagbok. Man kan skriva något varje dag och börja med fyra frågeställningar: Vilket var det första ljud jag hörde i morse när jag vaknade? Vilket var det sista ljud jag hörde i går innan jag somnade? Vilket är dagens fulaste ljud? Dagens vackraste ljud?

Mikael Strömberg