Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Poesin mitt i världen – och Norge

Tor Ulven.   Tor Ulven.

    Det gick en chock genom det litterära Norge när Tor Ulven dog för egen hand 1995.

Det gick ett stilla, varmt skratt genom kafé Solange mitt i Oslo när Ulven kom krypande över en storbildsskärm i sin egen lilla film Mannen med fuglehjernen som hade världspremiär i tisdags kväll. Tidskriften Vinduet släppte ett nytt försenat nummer 3/2003 och det ulvenska lilla ungdomsverket hade plötsligt dykt upp i nån gömma. Ulvenfansen hade mangrant slutit upp, Ulvenkult är bara förnamnet för att beskriva hans ställning i grannlandet. I höst skulle han ha fyllt femtio.

 

    Filmen, en liten historia om en ung, sökande man och hans döende vän, är typiskt ulvensk, milt absurdistisk, dystopisk, dråplig. Som när den pinnsmale mannen håller fram ett notblad framför en fiol som hänger från taket, men ingenting händer. Fiolfan vägrar att spela. Till slut ger mannen upp.

Partituret, eller manus, kan läsas i tidskriften. Dessutom hade man funnit en ungdomsdikt, av en sextonårig Tor Ulven, James Bond slår. Här talar en anarkist och politisk vilde. Senare skulle han låsa in sig och utveckla en sorts celansk benskrift, den tystaste poesi som sett dagens ljus i Norden. Så sent som i förfjol utkom en tolkningsvolym till svenska: Du droppar och blir borta. Rekommenderas.

 

    Det aktuella Vinduetnumret är för övrigt det första efter det att Steffen Sørum lämnat redaktionen med visst buller i protest mot att tidskriften blivit för smalt elitistisk.

Kvarvarande redaktören Janike Kampevold Larsen tycks inte ha skrämts av avhoppet. Hon tänker inte göra någon massprodukt med filmstjärnor på omslaget.

Här finns istället ett smalt utbud av stort uppslagna recensioner och mycket nyskriven poesi. Dikt ur Vemund Solheim Ådlands Si pran ek, en norsk diktsamling utan ett norskt ord, pryder omslaget.

    Anna Hallberg skriver om "den svenska experimentella poesin", för vilken gång i ordningen? Men här trampar hon i.

Det experimentella är missförstått, menar Hallberg, men försäkrar att framtiden kommer att förstå den. Hon tar återigen OEI-generationen i aggressivt försvar. Varför? I Norge kan man inte slå upp ett blad utan att OEI noga och vördnadsfullt refereras. Och Hallberg räknar själv upp alla unga svenska poeter som medverkat. Det visar sig vara dem som oftast undersökts noga på de stora kultursidorna och nomineras av de folkligaste juryer, Aase Berg, Fredrik Nyberg, Jenny Tunedal.

När ska Hallberg bli nöjd? När hon får tralla friktionsdikt i Så ska det låta?

 

    På Solange mötte Monica Aasprongs milt språkförstörande långdikt Soldatmarkedet debutanten Yngve Pedersens mjuka, hoppfulla och hymniska lyrismer, fyllda av de rundaste O:n.

Långt fram satt filosofen och Pentti Saarikoskis änka Mia Berner röd som en framtid.

Spårvagnarna rasslade förbi.

Poesin mitt i världen.

Joar Tiberg
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet