Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Nordiska rådets pris till finsk satir

Kari Hotakainen belönades i går med 350 000 danska kronor av Nordiska Rådet.   Kari Hotakainen belönades i går med 350 000 danska kronor av Nordiska Rådet. Foto: HANNA TELEMAN

    "Leena hade ställt min favorityoghurt, kravmärkt blåbärs med en liten klick honung i, bredvid tekoppen. Vanligtvis brukade vi äta det här efter ett lyckat samlag, men också i ögonblick då vi kände att vi som familj hade rest oss till enad kamp för rättvisan."

Kari Hotakainens ironi i sin nu av Nordiska rådet prisbelönade Löpgravsvägen (översättning Camilla Frostell, Forum), blir så mycket mer verkningsfull då den blott bildar kuliss till Mattis ansträngningar att vinna tillbaka sin Helena. Ett helt liv som "hemmafrontsman", och sedan klagar hon över att han saknar ambitioner.

Mattis återerövringsförsök av sin fru vecklar ut sig till en satir över den finska (och nordiska) livsstilen där egen täppa är navet för konflikter mellan könen och generationerna. Kombinationen av frustande prosa med det slags eleganta satir som skapas av ett exakt inställt kikarsikte är emellanåt så träffande att föremålen för kritiken förmodligen känner sig varken särskilt underhållna eller träffade.

Löpgravsvägen är Kari Hotakainens sjätte roman, men den första som översatts till svenska.

Claes Wahlin
SENASTE NYTT

Kultur

Visa fler
Om Aftonbladet