Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vem är det som ska skämmas?

    Antag att någon i en föregivet respektabel svensk tidskrift skrev följande:

"Om vår fina nya europeiska union ska bli ett civiliserat samhälle måste vi med alla medel slå vakt om folkrätten. Det innebär att vi en gång för alla måste ta avstånd från en illegal bosättningspolitik i Palestina. Och då får våra judiska medborgare acceptera detta. Om inte bör de lämna Europa."

Visst, det vore en horribel ståndpunkt. Till det civiliserade samhällets regler hör att vi inte uppmanar folk att flytta för sina åsikters eller sin religions skull. Demokratin arbetar med upplysning, argumentation och övertygelse. Medborgare kan ha fruktansvärt fel och uttrycka de mest groteska åsikter men vi uppmanar dem inte att för den sakens skull lämna vår kontinent.

I den nya rasism som nu i olika former härjar i Europa är detta dessvärre ingen självklarhet. Därför kan man i det senaste numret av Svensk Tidskrift (en gång i tiden ett verkligt kulturorgan) läsa följande tirad:

"Om vår nya fina europeiska union ska bli ett civiliserat samhälle måste vi med alla medel driva ut antisemitismen - en gång för alla. Och då får de muslimska invandrarna acceptera detta. Om inte bör de lämna Europa."

Författare är Nils-Eric Sandberg, en gång känd som en studentikost lättviktig skribent på Dagens Nyheters ledarsida.

 

    Om den första meningen i citatet kan vi naturligtvis alla vara överens oavsett vårt ställningstagande i övrigt till konflikten i Mellanöstern. Särskilt vi som är konsekventa kritiker av israelisk förtryckspolitik måste i humanismens och demokratins namn enas kring detta: Antisemitismen måste med alla medel drivas ut. Att någon trakasseras på grund av judisk tro eller judiskt arv får bara inte tolereras. Den som inte accepterar detta skall under rättssäkra former ställas inför domstol.

Men att vilja köra ut dem som tänker fel, och att dessutom bunta ihop dem under en religiös etikett - är inte det att ta steget över i Sverigedemokraternas läger?

Nils-Eric Sandberg skriver i sin kuriösa artikel att han numera skäms för DN och den ledarsida där han en gång skrev. Vi andra kan bara hoppas att redaktionen för Svensk Tidskrift faktiskt skäms för att man låtit Sandberg avslöja vad som rör sig i hans tankevärld.

Torsten Kälvemark
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet