Aftonbladet
Dagens namn: Helga, Olga
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Mellan gyllene och ystert

Inês Nobre och Owe Jonzon i   Inês Nobre och Owe Jonzon i "Sechs Tänze". Foto: INGMAR JERNBERG

    Den klassiska baletten har lärt oss att skönhet går att förena med berättande handling. Moderna dansverk odlar däremot gärna bara skönheten.

Spanske koreografen Nacho Duato ligger högt på listan när det gäller att skapa rörelser som är vackra. På Göteborgsoperan, där balettchefen Kevin Irving själv kommer från Duatos kompani i Madrid, ges Arcangelo, ett verk som fängslar med det klassiskt sköna. I ljusdunklet under en rektangel av matt glänsande bronstyg uppträder dansarna i par, börjar i samma position, tätt bakom varandra för att sedan något lösgöra sig, åter haka i varandra, i en symmetrisk eller rentav akrobatisk harmoni. Likt en klockpendel svänger den ena kroppen ut från den andra och under Finn Rosengrens ledning förstärker Göteborgsoperans orkester nyanserat intrycket av tid och förgänglighet i musiken medan koreografin sprider en försonande atmosfär av värme.

 

   Det måste vara ett ständigt krux att komma på en röd tråd mellan skilda verk i ett dansprogram. Re:Baroque heter föreställningen på Göteborgsoperan men bara huskoreografen Nicolo Fontes anknyter till det utsmyckade och överlastade i sin Follia. Till Diego Dall"Ostos uppförstorade skorrningar kring ett Vivalditema och med ett enormt gipsornament på scenen tilldrar sig ett ganska ytligt skådespel där det läggs på nya lager och händer något hela tiden. Med scenografi, kostym och musik. Till slut blir det faktiskt bara kitch.

 

   Desto mer glädjande är det att se Göteborgsoperans mångsidigt briljanta dansare ta ut den komiska attacken i Jirí Kyliáns Sechs Tänze. Här står det härliga pudermoln kring Mozartperukerna, huvuden fälls ner, ben vinklas upp, allt i skrattretande takt till den raska musiken. Oj, ett huvud åker av, en otroligt högrest dam lägger benen i kors, barockt eller inte - det är i alla fall berusande med en sådan exakt hejdlös final!

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet