Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Legoknektar

Fallujah, Irak, 31 mars 2004: De brända liken av fyra amerikaner skändas och hängs upp på en bro.   Fallujah, Irak, 31 mars 2004: De brända liken av fyra amerikaner skändas och hängs upp på en bro. Foto: AP

    I världspressen kallade man de brända lik som hissades upp över en bro i Fallujah för "civila amerikaner".

Det kan ifrågasättas.

Jag läser på det amerikanska bolaget för utbildning av paramilitärer, Blackwaters hemsida: "1 april 2004. I dag sörjer vi förlusten av våra kolleger och vi ber för deras familjer. Vi offentliggör inte namnen av respekt för deras familjer."

Privatiseringen av ockupationen i Irak pågår för fullt. Sedan slutet av förra året finns det 10 000 inhyrda paramilitärer i Irak. De bevakar bland annat Bagdads flygplats, oljeledningar, raffinaderier och den amerikanske ståthållaren Paul Bremer själv.

 

    Enligt brittiska The Guardian handlar det om en uppsjö av ökända legoknektar: bosnier, filippinier, sydafrikaner utbildade under apartheidstyret och chilenska kommandosoldater utbildade under Pinochet. Just nu bedriver den chilenska försvarsministern, Michelle Bachelet, en undersökning mot just Blackwater, som anklagas för att ha brutit mot chilensk lag genom att rekrytera chilenska militärer till uppdrag i Irak.

Det sydafrikanska bolaget Meteoric Tactical Solutions har ett kontrakt på 3,8 miljoner med Occupation Authorities vilket är beskedligt jämfört med de engelska säkerhetsbolagen, Janusian och Armorgroup som båda tjänat över 12 miljoner på legoknektar i Irak förra året. Hur stor vinsten är för de största privata aktörerna i Irak - engelska Global Risk Strategies och amerikanska DYN Corps - är okänt. Men Lego-knektarna betalas upp till 1 000 dollar per dag.

 

    Var tas egentligen pengarna till dessa snabbt växande privata styrkor från? Enligt den amerikanska stiftelsen Iraq Watch missbrukar USA och Storbritannien FN-resolution 1483, som säger att Iraks alla oljeinkomster skall placeras på ett speciellt konto, den så kallade Utvecklingsfonden för Irak. Pengarna skall betala till exempel kostnaderna för Iraks civila administration - och skyddet av denna administration.

Det är förståeligt om irakierna varken känner sig skyddade, tryggade eller legitimt försvarade av Blackwater och alla de övriga "skyddsbolagen". Skändningen av liken i Fallujah kanske också måste ses i detta perspektiv.

Maj Wechselmann
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet