Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Trotter - bara overkill

Bild från omslaget.   Bild från omslaget.

    "Skälet till denna boks existens är endast att tjäna en snabb hacka." Så lyder baksidestexten till amerikanen Michael Gerbers Harry Potter-parodi Barry Trotter och den skamlösa parodin (Lind & Co, översättning Mattias Boström och Christina Hammarström).

Det låter kanske kul, men är dessvärre sant.

Här finns ingen kärlek, ingen avlyssning, bara fritt blås. Att syftet delvis är att kritisera Potter-som-pengamaskin ursäktar inte den även i detta sammanhang löjligt tunna historien, där kopplingen till originalet efterhand mest består av namnlekar.

Det stora problemet är kanske att original-Potter i takt med varje bok mer och mer kommit att likna en parodi på sig själv. Det krävs bara ett minimum av distans-ering för att garva åt de tre fjäskungarnas stereotypa samspel eller de krystade upplösningarna, där magiska föremål och figurer snabbt kastas in för att få ihop det hela.

En parodi som hade lagt sig nära originalet och bara något lite förskjutit detaljerna hade därför kunnat vara kul på ett träffande vis. Men Gerber har i stället författat en grovhuggen overkill som inte är särskilt lustig.

Crucio Gerber.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet