ÅSIKT

Vad har hänt, Kent?

Dagens Gormander

KULTUR
Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: URBAN ANDERSSON
Kent Härstedt.

Allt färre ungdomar vill bli politiker. Inte så konstigt. Se bara hur det går för unga lovande talanger.

Som Kent.

Han är socialdemokratisk riksdagsman och klagar bittert på sin hemsida "Välkommen till Kent Härstedt" över beskyllningar för "fusk och trixande med ledighetsdagar". Han var en av de riksdagsmän som jämte Åsa Domeij (mp), Johan Pehrson (fp) och Sofia Larsen (c) gick i tjänst när riksdagen tog ledigt.

Talmannen ingrep efter avslöjandena och manade riksdagsledamöterna att "tänka etiskt". Väljarna måste känna att de röstat fram värdiga personer, sa han.

Ett missförstånd, skriver Kent. Han hade haft pappaledigt och behövde efter ledigheten jobba under julen.

Vi var många som tyckte synd om Kent. Från början var det ju som en saga när han, en av de överlevande från Estonia, blev politiskt sakkunnig hos Pierre Schori, röstades in i riksdagen, blev mediernas älskling och var ständig gäst i tv:s morgonsoffor.

Men det fanns en gräns, förklarade han. Han ville inte sitta i samma soffa som Billy Butt och Christer Pettersson. Genom att inte uppträda tillsammans med dessa personer visade han på ett övertygande sätt att han, i motsats till vad talmannen antydde, höll den etiska kompassen i ett stadigt grepp.

Ändå var det som om partiet inte riktigt ville erkänna hans insatser och medierna äls-kade honom inte som förr.

Kvittona blev ett vägskäl. Det visade sig nämligen att Kent hade handlat för 80 000 kronor på riksdagens betalkort och att rätt mycket var av privat natur. Han tvingades gräva bland gamla kvitton, riksdagens förvaltningskontor krävde honom envist på redovisning och till sist fick han avdrag på lönen för en del reptilutgifter som inte gick att styrka. Tidningarna skrev och Kent var förkrossad.

Det var dumt och inte ursäktligt, sa han.

Men på den punkten gjorde han en pudel i onödan. Här hade han varit i Nordkorea för att rädda dess befolkning och sen försökte han rädda Palestina och nu senast Iraks barn. Det är väl inte så konstigt om en del papper kommer bort när världens framtid står på spel.

Många ungdomar står just på tröskeln till sitt livsval. Ska de bli Robinsonstjärnor, fotomodeller eller gå med i till exempel Röd Ungdom? Och så kommer de gamla politikerna och tjafsar om kvitton.

Vad skulle ha hänt med världshistorien, med franska revolutionen, den långa marschen, Platon och Kopernikus, ifall det hade krävts kvitton? Världshistorien hade stått still, den hade över huvudtaget inte ägt rum.

Nu har man satt Kent i politisk karantän.

Förr i tiden hade socialdemokraterna en rad möjligheter att värmeväxla politiker som man inte helt ville fimpa men som ändå kommit lite vid sidan av. Allmännyttan och folkrörelser tog med kärlek och omtanke hand om dessa kamrater.

Men karantänen har krympt och för socialdemokraterna har barnen blivit något av en räddning. Lite konstigt kanske att det har blivit just barnen, men vad ska de säga? Lena Nyberg blev barnombudsman och Annika Åhnberg ordförande för Rädda Barnen. Annika var tidigare "det hade jag ingen aning om"-styrelseledamot i Skandia. Nu är hon direktör på Alfa Laval.

För Kents del vek man en ordförandepost i svenska sektionen av Unicef, en organisation som i världsformat uträttar ett fantastiskt arbete. Han är inne på sin fjärde period och vid förra årsmötet blev det nästan en skandal. Enligt stadgarna får styrelseledamot nämligen inte omväljas för mer än tre perioder.

Det blev reservationer, upphetsad stämning och en KF-representant som hävdade att man inte ska vara så himla pedantisk när det gäller stadgar.

Till sist skickade majoriteten fram en jurist som hävdade att allt gått rätt till eftersom Kent faktiskt bara hade blivit omvald tre gånger. Den första gången var ju inget omval.

Det har blivit lite tyngre för människor som i likhet med Kent offrar allt för sina ideal. Hans öde blir till en bild av ett otacksamt och självplågande Sverige. Men kanske är en vändning på väg. Regeringen har utsett honom att som alkoholutredare kolla spritfloden som rinner in i Skåne. Jag är övertygad om att hur det än går så kommer folkets tacksamhet en dag att bli hans belöning.

Doktor Gormander