Aftonbladet
Dagens namn: Lukas
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hyllning till en doldis

Kristiina Kyander läser om arkitekten Klas Anshelm

Malmö konsthall - ett av Klas Anshelms verk.   Malmö konsthall - ett av Klas Anshelms verk. Foto: KRISTER HANSSON

 Lyckas man bortse från domkyrkan, dominerar Klas Anshelms byggnader stadsbilden i Lund. Konsthallens röda tegelvägg är på samma gång vardaglig och monumental fond för torglivet. Inuti är hallen intim och rymlig. Stadshallen i kvarteret intill tillhör efterkrigstidens mästerverk, invävd i stadsstrukturen med sin fria tolkning av tradition och materialanvändning. Båda finns med bland de fem väl valda byggnaderna i The Architecture of Klas Anshelm - i Arkitektur förlags satsning på en serie lågprisböcker i ämnet som annars gärna presenteras i tungviktsklassen. I det sista verket (och exemplet), Malmös genialt månganvändbara och trivsamma konsthall, är teglet ersatt av betong i less-is-morefilosofin driven till sin spets.

 

    Anshelms komplexa enkelhet har fler gemensamma drag med dansk arkitektur än svensk, skriver Olle Svedberg i sin korta och rika text. Och med all sannolikhet hade Anshelm varit lika namnkunnig som de jämnåriga Celsing, Erskine och Nyrén, om han varit verksam i Stockholm. Anshelm väcker stor beundran, men har få efterföljare. Men på senare tid har den anshelmska enkelheten uppmärksammats även utomlands och jämförs med Lewerentz.

Textens rubrik Arkitektur kan inte uppfinnas är Klas Anshelms kommentar till alla som tror att arkitekturens viktigaste uppgift är att ständigt komma med nyheter.

Kristiina Kyander
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet