Aftonbladet
Dagens namn: Marika, Marita
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vad säger flickorna själva?

    Lukas Moodyssons Lilja 4-ever är på en nivå ett politiskt dokument, dock med den ovanliga förmågan att skära rakt in i veka livet. Antologin Vad har mitt liv med Lilja att göra? är ett välvilligt, men vanskligt försök att gå vidare och skapa opinion mot sexhandel.

 

    Anslaget är brett: historik, torskforskning, politisk kritik och intervjuer. De mest utsattas berättelser saknas dock: flickorna i Thailand, Baltikum - och Rosenlund - omtalas av alla men får nästan inget säga själva. Blicken är vår. Det är också en nedvärdering.

Snabbt glider diskussionen från människohandel till prostitution, pornografi och så kallad illegal invandring - allt hänger ihop. Längst går sociologen Julia O'Connell Davidson, som menar att kvinnoköpet förutsätter avhumanisering, liknande den, tänker jag, som gör att man kan vandra oberörd genom ett slumområde. Så är kvinnoköpet (bara) en utlöpare av en världsordning där vi regelmässigt accepterar makt och maktlöshet sida vid sida.

 

    Ändå skulle jag hellre sätta filmer som Dogville och den kommande Monster och böcker som Houellebeques Plattform och JT Leroys Sarah i händerna på de gymnasister och värnpliktiga som antologin riktar sig till. De visar en värld av våld, makt och kön på ett sätt goda upplysnings/uppfostringsprojekt inte kan göra.

Petter Larsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet