Aftonbladet
Dagens namn: Pontus, Marina
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Vad är det för fel på att må bra, Östros

Östros är på g.   Östros är på g. Foto: URBAN ANDERSSON

    Äntligen fick vi en skola där eleverna får chans att trivas och utvecklas som människor och då!!!

... då kommer Thomas Östros och förstör alltihop. Han är skolminister och ni har säkert sett honom på tv, en modern variant av Caligula, en barnplågande teknokrat, en avvikelse från socialdemokraternas socialiseringsprogram för skolan och deras satsning på att alla ska må bra.

Vad är det för fel på att må bra?

Med valfrihet fick eleverna möjlighet att erfara lite glädje bland pedagogikens dammråttor. Nittiotalets stora gymnasiereform gav frihet att välja till exempel kurser i mode, popmusik och dykteknik. De ger många gånger samma poäng och är mer inspirerande än till exempel tyska verb. Kursen i popmusik drivs av ett gymnasium i Västerås och ska "öka förståelsen för din egen och andras musiksmak".

Hur trevligt som helst.

    Djurgymnasiet i Stockholm är inte, som namnet kanske antyder, till för fyrbenta elever utan för ungdomar som tycker om hamstrar och kaniner medan Motorsportgymnasiet i Mjölby ger eleven chans att få delta i Picko Trobergs Racing-stall och bli en ny Fangio eller Schumacher som skakar champagneflaskor på prispallen.

Vid Uddevalla gymnasium kan eleverna välja kursen Festfixarna. Enligt beskrivningen får du lära dig "att planera en fest som du kan fixa hemma" och "självklart får du smaka och njuta av allt som du producerar".

Den elev som vill söka in på Tekniska Högskolan kan sålunda satsa på Festfixarna istället för det skrämmande och människofientliga ämnet Fysik B. Säkert ger Festfixarna betydande kompetens på Teknis med tanke på de många och glada fester som teknister ägnar sig åt.

Bra för alla. Blivande ingenjörer lär sig laga mat vilket ökar jämlikheten och skolorna, som tävlar om fler elever, får mera skolpeng och bättre ekonomi.

Men Östros vill inte att eleverna ska må bra. Han tänker ta bort de lokala tillvalen.

Lika destruktiv är den kritik som nu har börjat resas mot att elever får betalt för att komma till skolan. Vid Rosensparregymnasiet i Falkenberg får eleverna "flitbonus" på 25 kronor om dagen. Det har lett till ett fantastiskt uppsving för skolan, intygar rektorn, P G Skoglund.

Flera elever infinner sig faktiskt till lektionerna.

    Men i Enköping blev det för några år sen kritik mot att dåvarande rektorn vid Westerlundska gymnasiet, Lars Palm, bestämde att eleverna skulle få 2 500 kronor i månaden om de besökte skolan.

Kritiken ledde till att rektorn "kände sig bränd".

Vi var för tidigt ute, säger han.

På den punkten har han fel. De ondskefulla attackerna mot elevernas trivsel har bara börjat. Det visar diskussionen om elevernas rätt att prata i mobil under lektionerna.

    För växande barn och ungdomar finns det viktigare saker än att harva ekvationer eller läsa om Erik Läspe och Halte. Framtiden är kommunikation vilket betyder social kompetens. Många pratar sålunda i mobil om vad de gjorde i fredags eller vilket som är bästa partyt nästa fredag och andra övar sina motoriska och sociala färdigheter genom att avfyra så kallade soft air guns. Det enda som står i vägen för lektionernas personlighetsutveckling är lärarna som ännu klänger sig fast vid sin förmedlingspedagogiska roll och stör elevernas samvaro.

Nu är Östros på gång. Skulle inte förvåna ett dugg om han förbjöd eleverna att prata i mobil. Han är helt vild. Går på tvärs mot fyrtio års socialdemokratisk skolpolitik.

Är det ingen som kan stoppa honom?

Doktor Gormander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet