Aftonbladet
Dagens namn: Sibylla
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Hur blir man ihop med Zlatan? Och när börjar livet?

 Den som vill kasta en blick bakom samtidskulisserna ska titta in på Teater Scenario. Där bor två ungdomar vägg i vägg i ett höghus någonstans i Malmö. De hör varandras musik och ljudet från hyrvideon, men är så uppfyllda av sig själva att de inte har minsta tanke på att svaret på alla frågor om framtiden kanske finns där på andra sidan väggen.

Mikael Wranells nerviga Matti beskriver sig själv som"snabb och blödig". Pappan från Mali kan ingen svenska och är vilsen i sin mansroll - hur ska en son veta om han är man om inte farsan vet det? Sonen tittar på Titanic, fast när kompisen ringer säger han hellre Matrix reloaded.

    Isabel B Reboias Julia har till de sms:ande väninnornas förtret uppfunnit en pojkvän - fast den hon drömmer om att älska är fotbollsvirtuosen Zlatan.

Hur snabb måste man vara för att bli idrottsproffs? Och hur "översexig" för att lyckas få Zlatan till pojkvän? När börjar livet? Hur kommer det att bli för mig? Invandrartemat ger speciella förtecken, men oron och osäkerheten delar de två på scenen med jämnåriga i hela Sverige. Daniela Kullmans text är punktvis för litterär, men pjäsen placerar sig pricksäkert mitt i det kaos vi kallar "ungdom".

Farnaz Arbabis lugna regi riktar spelet mot åskådarna. Isabel B Reboias mediafixerade Julia ler ljuvt som mot en inbillad kamera: Le, så blir du upptäckt! Under en kort sekvens vänder sig de två på scenen mot varandra och upptäcker en själsfrände som lyssnar, som inte bara talar om hur det ska vara.

 

    Men öppenheten är en utopi. Slutet antyder helt andra vägar: han som Guds soldat, hon en Jesu brud som förtvivlad ropar på sin mamma.

Tove Ellefsen Lysander
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet