Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

...och det här måste ni bara se!

  "Svansjön". Foto: PRIIT GREPP

    Det är med en alldeles formidabel Svansjön som den första svenska Dansbiennalen inleds i Malmö. Baletternas balett i en rysk-estnisk version där ingenting är sig likt och ändå så rikt och skönt och hämningslöst. På Dansstationens nya stora scen, Palladium, inser man plötsligt vilken fri, galen och vacker värld dansen kan frambesvärja, väl den vågar lämna beprövad formalism och det försiktigt sparsmakade.

Sasha Peplyaevs koreografi och Peeter Jalakas teaterregi bågnar mellan ingenjörskonst och vildvuxet. Tre män som via luften anländer i svarta oljefat som blir till riktade kanoner, dykarklockor eller rullar sorgset klonkande över scenen. Ett triumvirat av Marx, Engels och Lenin, men från kostym- och lösskäggsavdelningen, som komiskt självhögtidligt mäter ut, riktar in och exakt beräknar hur rörelser ska kontrueras och genomföras.

 

    Höger, vänster, stopp, kroppar sätts i svängning, hit ska huvudet peka, dit pekar foten. Fem kvinnliga dansare i enkla gråa klänningar och med håret i åtstramade tofsar är det mjukt följsamma materialet som placeras i attityder och medan svartvita filmer av schaktningsmaskiner och frenetisk indu-striproduktion flimrar i fonden.

Den vita tjusiga svanen är onekligen lite bortkommen och ensam. Hennes svanväninnor i tåspets och vippande vita tyllkjolar radar i symmetrisk massverkan upp sig på raka led, men bara på den projicerade balettfilmen.

 

    Gång på gång tas musikens romantiska ledmotiv om, vita kuddar placeras ut exakt där huvudet ska vila och ett mjukt täcke fluffas upp för en skön sovstund. En ironisk referens till att Petipas och Ivanovs klassiska Svansjön sändes nonstop av alla ryska tv-kanaler under 1991 års politiska oro. Harmoni och skönhet kan vara en godnattsaga, en spröd dröm som dock förutsätter en rad mindre trevliga exerciser och ordningar för att gå i lås.

Skådespelare och dansare ser till att det slamrar vackert om plåthinkarna och en halsbrytande absurd komik slår gradvis rot. Jag har aldrig sett något liknande, svävande svansjökons-ter och allehanda kropps- och ljudskulpturer.

Måste ses!

Barbro Westling
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet