Aftonbladet
Dagens namn: Lillemor, Moa
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Som han skyller ifrån sig!

Ohrstedt.   Ohrstedt.

    Chefsarkitekten Peter Ohrstedt på Statens fastighetsverk uttalade sig i onsdags kväll i Kulturnyheterna på SVT 2: Det är dags att se över de utländska arkitekternas närvaro i Sverige, påstod han.

Upprinnelsen är Moderna museet. Spanjoren Rafael Moneo lyckades inte kommunicera med de svenska beställarna, sa Ohrsted. Att anlita utländska arkitekter fördubblar kostnaderna i varje byggprocess.

Vad talar han om? Jag tolkar det som nationalromantiskt dravel.

Vad gäller Moderna museet så är det SFV som står med rumpan bar. Frågan är om en så tafflig beställarprocess någonsin ägt rum i Sverige. Nu försöker man mörka sina misstag genom att skylla på svårigheterna att kommunicera med utlänningar.

 

    Sällan har något så dumt sagts i svenskt kulturliv. Ska vi få ett bättre arkitekturklimat i det här landet måste det bygga på dialog med resten av världen.

SFV har suttit i knät på mediokra svenska ingenjörskonsulter alldeles för länge. Knappt en enda utländsk arkitekt har fått lov att bygga i till exempel Stockholm. Den världsledande danske arkitekten Henning Larsen avsade sig allt ansvar för Södertorn vid Medborgarplatsen när Skönhetsrådet i geggig förening med offentliga beställare tyckte att huset inte "passade in" och började peta i hans ritningar. Trots att de redan godkänt det!

 

    Regeringen har de senaste åren slagit sig för bröstet som designernas och arkitekternas vän. Att statens representant Peter Ohrstedt tycker att bara svenska arkitekter är goda nog att bygga i Sverige är ett motsägelsefullt budskap.

Ett ruttet budskap.

John Peter Nilsson
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet