Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Tjernobylbluffen

Elena.   Elena.

    I dag är det exakt 18 år sedan reaktor 4 i Tjernobyl exploderade. Det ledde till den största ekologiska katastrof människan har åstadkommit - hittills. Som varje kärnkrafts-tekniker i hela världen vet skedde detta inte på grund av bristande sovjetisk teknik - reaktorn var splitter ny - utan på mänskliga faktorer: misstag, informationsbrister, felbeslut.

Varje försök att se till att insikterna om kärnkraftens risker ökar är angeläget nu när svenska politiker på fullt allvar försöker förlänga den svenska kärnkraftens livstid.

Den 31 mars publicerade Dagens Nyheter över två sidor den fascinerande historien om den unga kvinnan Elena som på sin svarta Kawasaki kör genom den förbjudna zonen runt Tjernobyl för att förena fartens frihet med behovet att dokumentera denna dödens plats.

 

    En fantastisk historia. Den har bara ett fel - den är falsk.

Elena Filatov har ingen kärnfysiker till pappa, hon kör inte runt i zonen på någon motorcykel. Bilderna har hon och hennes man Igor tagit under överinseende av zon-administrationen vid ett enda besök.

Föreställ er själva 18 års tjälskador och full fart på Kawasakin! Berättelsen om Elena och bilderna från zonen finns på en av paret konstruerad hemsida som redan har fått miljontals besök. Min ukrainske vän Alik berättar från Kiev att zonadministrationen nu får många förfrågningar från intresserade motorcyklister från världens alla hörn. Hemsidan är i detta perspektiv ett flinkt kommersiellt grepp på katastrofen. En oemotståndlig vandringssägen som tack vare Dagens Nyheter också fått fäste i Sverige.

Allt medan Barsebäck reser sin stolta siluett mot Köpenhamn och folkpartiet vill få oss att glömma allt om Tjernobyl.

Gunnar Bergdahl
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet