Aftonbladet
Dagens namn: Tore, Tor
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Det var bättre förr i Göteborg

  "Staden och stjärnorna". Foto: OLA KJELBYE

    Alla kavalkader skrivs utifrån devisen att det var bättre förr. Folkteaterns Staden och stjärnorna är inget undantag, utan fogar sig snällt till genren i sin exposé över Göteborgs öden och enstaka äventyr under det senaste halvseklet. Från arbetskraftsinvandringen på 60-talet fram till dagens EU-yra och börsmedvetenhet berättas korta, effektiva historier som vill fånga en någorlunda brokig samling göteborgares erfarenheter.

En viss bilfabrik står givetvis i centrum, liksom arbetarklassperspektivet och stadens folkökning genom inflyttningar från Lysekil eller Grekland. Det är också med första aktens fabriksgolv, 60- och 70-talen, som författarna Hasse Carlsson och Petra Revenue lyckas bäst.

Regissör Niklas Hjulström hanterar den stora ensemblen, teaterns egna plus ett fyrtiotal amatörer, med god hand. À la Ariane Mnouchkine rullas ett antal kvadratmeterstora trallor med ett slags miniscener in och ut, interfolierade med koreografiska avsnitt. Även om de valda historierna sällan lämnar igenkänningens estetik så skapas genom rytm och en ekonomiserad dialog något av en fresk där det teatrala ges företräde framför nostalgin. Skådespelare som Erik Ståhlberg (Niko), Anders Granell (Ingenjören) eller Sara Wikström (Mercedes) vet också att ladda de korta scenerna så att stämningen stannar kvar, trots den emellanåt för höga musiken.

 

    Om andra akten tappar i tempo, i alla fall på det genrep jag såg, och reducerar nutiden till ett antal klichéer (EU, aktier, psykisk ohälsa och, jodå, Lisebergskaniner), så finns dock här en ambition som med tiden kan stramas till. Nostalgin, även den som rymmer kritik, är ju alltid lättare att fokusera än det som finns här och nu.

Claes Wahlin
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet