Aftonbladet
Dagens namn: Evert, Eilert
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Metaforerna flämtar

    Kanske är saknaden, av levande och döda, det tema som tvinnas hårdast genom Kerro Holmbergs andra diktsamling, I Lianer. Saknaden, och hur den ömsom griper med föräldrahand, ömsom älskarhand efter diktjagets ansiktsmask och träläppar. Kanske.

Holmbergs första diktsamling, Där jag är där du är (2002), hade en förmåga att genom en konventionell och metaforrik stil, överskrida: det förväntade, det sedda, det redan tänkta. Att med naken hand och penna invänta språket. Tills det stod klart och allvarsamt, och så att alldeles vanliga ord stod i sång.

Det är grundproblemet med I Lianer; att orden inte sjunger, och att det redan sedda och tänkta bereds plats. Metaforerna flämtar. Hastigt, som om ingen tid fanns att invänta glömskan. Det är som om det inte funnits tid att låta språket somna, och vakna på sin andra sida, omhuldat av hjärta, insprunget å det långsammaste.

Samtidigt, och för att klargöra: här finns flera vackra dikter, klarskrivna rader. Bara-alltför-snabbt. Men när det plötsligt uppstår synkoper i detta forte-tempo läser jag: "/---/ Tidningen landar och lägger sig tungt på sidan,/ som en utmattad bereder sig att sova/ Idag är min arbetande anatomi en ond frukt /---/". Hos rader som dessa finns - överraskning, långsamhet. Något av det som behövs när poetens stilval har att balansera traditionen: att skriva dikt för dikt med titel, att arbeta med tidssvedd metaforkonst. Då förutsätts något slags brott, vattenskada, köldsår. Och tiden hade kunnat (för)störa skriften mer.

Hanna Hallgren
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet