Aftonbladet
Dagens namn: Severin, Sören
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Kultur

Växling

    Efter helgens buller skedde helt i det tysta en växling härute, som få blev vittnen till. Därför vill jag berätta:

Det blå laget har växlat över till det vita. Det gick på en natt och nu har det skett, nu löper de vita helt tyst mot målet.

Den blå: man kan lura i honom nästan vad som helst, den blicken är ett under av troskyldighet. Världen är god.

Han har den blå sammetens allra mildaste öga, med vita, förstorade ögonfransar, han glittrar, han vill alla väl. Han står under granarna i den magra mullen och bara lyser. Ibland samlas de till verkliga mattor, men de skränar aldrig. De samlas bara helt tyst och vill inget speciellt? Bara hålla varandra en stund i handen, bara stå och tiga tillsammans i den ångblå skymningen.

De är som kineser.

 

    Så växling, det vita laget.

En ståplatspublik, sa Leif Nylén en gång i Dagens Nyheter innan han tystnade bland presstexter och reklammeddelanden.

Nylén syftade på nackarna, tror jag, det där sättet att stå på tå, som bara vitsippan har. I täta grupper, med liksom vajande huvudet, och blickar fyllda av förväntan, spänning och? raseri. Det fick han inte med sig, vad jag minns. Men det där vitsippsraseriet ansluter också fint till ståplatsbilden, skränigheten, hela det röriga, rörliga intrycket, sättet att liksom välla fram, sätta lite skräck i folk på väg till arenorna?

Nu invaderar hon dikeskanter och sluttningar, också det stämmer, lutningen i landskapet, de kommer med kraft, uppror om man vill, så många samman, invällande över gräsmattor och planteringsanläggningar, vi kan, vi vill, vi ska!

Efter henne är det nästan över, några breda, milda regn, nån sensommarnatt, en dov stöt genom luftmassan, frostnatt, äppelkart? den svarta underbara korridoren.

Joar Tiberg
Senaste TV-klippen
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet